Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van.
Látogatók száma : 57023813    








Honlapkeszites

Világszerte több mint 1300 étterem népszerûsíti a francia konyhát csütörtökön

Világszerte több mint 1300 étteremben népszerûsítik csütörtökön a francia gasztronómiát többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár.


Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France projekthez csatlakozó tíz magyar étterem közül háromnak a séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja - olvasható a Francia Intézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
    Mint írják, 1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy idõben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig.
    A kezdeményezés sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. A terv az elsõ világháború kitörése miatt hiúsult meg.
    A Gout de/Good France projekt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. Csütörtökön a séfek szerte a világon hagyományos francia aperitifbõl, hideg- és meleg elõételbõl, halból, rákból vagy szárnyasból álló menüt kínálnak majd az érdeklõdõknek, szabadon vegyítve az egyes nemzetek kulináris hagyományaival.
    Desszertnek francia sajtot vagy sajtválogatást, csokoládés finomságot, valamint francia borokat és emésztést segítõ italt is felszolgálnak.
    A magyar fõvárosban a Babel Budapest, a Baltazár, a Borssó Bistro és a Pierrot várja francia menüvel az érdeklõdõket. Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár, Veszprémben a Chianti Étterem, Balatonszemesen a Kistücsök, Perbálon a Walter Vendéglõ, valamint a viszi Chateau Visz is csatlakozott az eseményhez.
 

MTI - Kanizsa



2015-03-17 05:27:00


További hírek:


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül