Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949406    








Honlapkeszites

A kanizsai kórház jövõképe átgondolt terveken, fejlesztéseken alapszik

- Senkinek sem célja, hogy egy komoly, jól mûködõ egészségügyi intézményt – mint amilyen a Kanizsai Dorottya Kórház – egyik napról a másikra leépítsenek. Ez nem érdeke az egészségügyért felelõs szerveknek, a kórháznak és a betegeknek sem – fogalmazott Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgató fõorvosa.


Tény: az egészségügyi rendszer finanszírozására jelenleg nem elég az a pénz, amit a központi költségvetésbõl kapnak a betegellátó intézmények, ezért évrõl évre adósságokat generálnak mûködésük során. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkája nyomán kiadásra került egy, az új egészségügyi rendszert szabályozó módszertani útmutató. Ebben megfogalmazták, hogy megyén belül kell megszervezni az ellátást, oly módon, hogy a megye egészét nézve kerülnek leosztásra az anyagi források, melyeket aztán lakosság arányosan osztanak szét a megye kórházai között.
- Zalában jelenleg három olyan intézmény van, ami széles spektrumban látja el a betegeket: a zalaegerszegi, a keszthelyi és a kanizsai kórház. Megyénkben két megyei jogú város található, melyek nagyságban nem igazán térnek el egymástól, hiszen Zalaegerszegen mindössze tízezerrel többen élnek, mint Nagykanizsán – összegezte Dr. Brünner Szilveszter. Hozzátéve: a kanizsai kórház megyei jogú város intézményeként komoly szereppel bír az egészségügyi ellátó rendszerben.
A kórház komoly fejlesztéseken esett át a közelmúltban, melynek köszönhetõen európai színvonalú körülmények közt gyógyulhatnak a betegek. Az 5 milliárd forint összértékben megvalósított korszerûsítések jóvoltából a fõépület és a mûszerpark megújult, egyúttal több osztály is teljes modernizáción esett át. Ezek mellett a dolgozók képzésére - szintén pályázati támogatásból – jelentõs összeget fordítottak.
Dr. Brünner Szilveszter az intézmény jövõképére vonatkozó konkrétumokat, illetve a megvalósításra váró feladatokat is ismertette. Elmondta, a kórház koncepcióját maximálisan a szakmai elvek mentén építették fel, alapozva Nagykanizsa már hangsúlyozott, megyei jogú város mivoltára, valamint a komoly ellátotti betegszámra.
- Együttmûködve a többi zalai kórházzal, arra a megállapodásra jutottunk, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház az eddigi munkája alapján továbbra is végezheti azokat a „szakmákat”, magyarán mûködtetheti azokat az osztályokat, amiket eddigiekben is. Sõt, vannak olyan szakterületek, melyek újdonságként jelennek meg intézményünkben. Hangot adott annak is a fõigazgató, hogy a közeljövõben újabb, „kézzel fogható” fejlesztések valósulnak meg. Ilyen az a közel 150 milliós projekt, amelynek jóvoltából több épületegységet napelemekkel látnak el, így biztosítva az intézmény energiaszükségletének közel húsz százalékát.
Majd a kórház finanszírozásával kapcsolatos törekvéseket vázolta Dr. Brünner Szilveszter.
- A Zala megyei - a kanizsai és környéki - betegeken túl nagy számban látunk el Somogy megyébõl (Csurgó és Marcali járásból) érkezõ pácienseket. Azt szeretnénk, ha azon Somogy megyei betegek ellátását, akik eddig is hozzánk fordultak – és akik vélhetõen a jövõben is minket választanak – finanszíroznák számunkra a szomszédos megyébõl. Ha kórházunk ehhez a finanszírozási forráshoz hozzájutna, intézményünk mûködésének stabilitását el lehetne érni a jövõben is. A két megye kormánymegbízottaival közösen dolgozunk ezért. Ám ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnának, a jövõben nem tudnánk fogadni a városhoz közeli Somogy megyei betegeket. Így a nekik távolabbi, kaposvári kórházat kellene felkeresniük betegség esetén. De ne feledjük el azt sem, hogy ebben az esetben a Kanizsai Dorottya Kórház mûködése ellehetetlenül.
Ami pedig a jelent illeti, a kórház vezetése olyan szakmai és finanszírozási struktúrát, jövõképet vázolt fel az egészségpolitikai döntéshozók felé, amik megnyugtatóak lehetnek az intézmény, a kanizsai és környéki, valamint a somogyi betegek számára. Dr. Brünner Szilveszter reményét fejezte ki az iránt, hogy finanszírozási kérelmük pozitív elbírálásra talál, amely szilárdan biztosítaná a kórház jelenlegi formában történõ mûködését a jövõre nézve is.
Hangsúlyozta, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ maximálisan támogatja a kórházvezetés elkövetkezendõ idõszakra vonatkozó elképzeléseit, és minden segítséget megad, ami ahhoz szükséges, hogy a kanizsai intézmény a jelenlegi formában, vagy továbbfejlõdve mûködjön a megyében.

Szabó Zsófi



2015-03-18 09:40:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül