Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891710    








Honlapkeszites

Elsõsorban magyar vállalkozásokhoz kerülnek az állami erdõgazdaságok fái

Elsõsorban a hazai vállalkozások megfelelõ minõségû és mennyiségû alapanyaggal való ellátását szolgálja az állami erdõgazdaságoknál a közelmúltban bevezetett faanyagforgalmi szabályozás - mondta el szerdán Zalalövõn a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára.


Bitay Márton a tölgybõl padlókat gyártó Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a 22 magyarországi állami erdõgazdaság évente 3,5-4 millió köbméter fát termel ki, amelybõl nagyjából 150 ezer köbméter a legértékesebbnek számító tölgy. Az új faanyagforgalmi szabályozás révén szeretnék biztosítani, hogy a fa elsõsorban a magyar vállalkozásokhoz kerüljön, és elõnyben részesüljenek az állami fafeldolgozó üzemek.
Az államtitkár felidézte, hogy 2014-ben a Magyar Fejlesztési Banktól a földmûvelési tárcához kerültek az állami erõdgazdaságok, amelyek összesen 1350 szerzõdött partnernek - köztük több mint 1100 hazai vállalkozásnak - biztosítanak alapanyagot. Kiemelte, hogy például a magyar tûzifaforgalom 65 százalékát az állami erdõk fái biztosítják, de jelentõs szegmens a papírfarost elõállítása is.
Úgy fogalmazott: "export rönk, mint fogalom" nem létezik, csakis piaci rönk van, amire van kereslet Magyarországon is. Példaként emelte ki a sajtótájékoztatónak is helyet adó családi vállalkozást, ahol a hazai alapanyagból magas hozzáadott értékû készterméket gyártanak, és azt külpiacokon is értékesítik.
Seres Szabolcs, a Szalai Kft. ügyvezetõje kifejtette: az 1997-ben alapított, ma is családi kézben lévõ cégük tavaly csaknem 12 ezer köbméter tölgyfát dolgozott fel. A jelenleg 115 dolgozót foglalkoztató cégnek tavaly már komoly problémát okozott a jó minõségû fa beszerzése, a feldolgozott mennyiség 50-60 százalékát tudták csak állami erdészetektõl beszerezni, a többit nagy utánjárásokkal és kis tételekben sikerült biztosítani. Számukra azért fontos tehát az új állami faforgalmazási szabályozás, mert így mindig megbízható háttérbõl származhat az alapanyag - jelezte.
Az ügyvezetõ az MTI kérdésére elmondta: a tavaly mintegy másfél milliárd forintos árbevételt elérõ kft. tömör és rétegelt svédpadlókat, vagyis minõségi készterméket gyárt a tölgybõl. A prémium kategóriás áruikat pedig elsõsorban Svájcban, Németországban és Ausztriában értékesítik.

 

MTI - Kanizsa



2015-03-19 09:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül