Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891563    








Honlapkeszites

Út a munkához - A szociális segélyrendszer átalakulásáról
Szakmai egyeztetõ fórumra hívta a Munkaügyi Központ a Nagykanizsai Kistérség önkormányzatainak képviselõit, ahol az „Út a munkához” nevû programról, a hozzá kapcsolódó önkormányzati közfoglalkoztatási tervekrõl esett szó. A fórum elõtt Pölöskei János, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltségének vezetõje ismertette a sajtó munkatársaival a közfoglalkoztatás folyamatát.
 
Az „Út a munkához” program a rendszeres szociális segélyezettek foglalkoztatási helyzetének a megváltoztatására irányul. Ennek keretében a munkaügyi kirendeltségek és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat közösen foglalkoztatási lehetõségek biztosítására törekszik a segélyezettek számára a segélyezési folyamat helyett. Az önkormányzatok közfoglalkoztatás keretein belül igénybe vehetik a szociálisan támogatottak azon körét, akik képesek a munkára.

Továbbra is kapnak rendszeres szociális segélyt azok, akik betöltötték 55. életévüket és akik egészségi okokból nem tudnak munkát vállalni. A 35 éven aluliak, akik nem végezték el az általános iskolát, elõbb képzésen vesznek részt. A többiek számára úgynevezett rendelkezésre állási támogatás kerül megállapításra. Ha viszont az önkormányzatok munkalehetõséget ajánlanak nekik, azt el kell fogadniuk. Amennyiben ezt nem teszik, a támogatás nem folyósítható a számukra.
A foglalkoztatás finanszírozására központi forrásból van lehetõség, az önkormányzatnak 5%-os saját forrást kell a 95%-os támogatáshoz hozzátenniük. Amennyiben az érintettek rendelkezésre állási támogatást, s nem bért kapnak, úgy az önkormányzati rész 20%-ra növekszik.
Többféle lehetõségük is van az önkormányzatoknak, hogy milyen területen tudnak feladatot biztosítani a delikvenseknek: többek között a kommunális munka, a kisegítõ tevékenységek óvodákban, iskolákban, az idõsgondozás mind-mind lehetõségeket rejtenek magukban.
A fórum egyik célja az volt, hogy a már elkészült tervek bemutatásával segítsék azokat, akik még nem dolgozták ki sajátjukat, s hogy emlékeztessék õket, az elsõ határidõ március 31., erre az idõpontra kell felülvizsgálniuk határozataikat, a másodikig, április 15-ig pedig el kell készíteni a közfoglalkoztatási tervet.
S.E.


2009-03-20 09:46:59


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül