Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891980    








Honlapkeszites

Csökkent az álláskeresõk száma Zala megyében tavalyhoz képest

Zala megyében 8 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresõk száma februárban az elõzõ év azonos idõszakához képest, januárhoz képest azonban 7 százalékkal nõtt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfõn az MTI-vel.


Az év második hónapjában 12 745 álláskeresõ szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 1,1 ezer emberrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
A munkaügyi központ tájékoztatása szerint az elmúlt év során folyamatosan csökkent a tartósan - egy évnél régebb óta - állást keresõk száma. Február végén 3,1 ezer tartósan állást keresõ volt Zala megyében, 1,2 ezerrel kevesebb, mint az elmúlt év azonos idõszakában.
Csökkent a pályakezdõ álláskeresõk száma is: a tél utolsó hónapjában 1,2 ezer fiatal keresett állást a kirendeltségek segítségével, míg 2014 februárjában csaknem 1,5 ezer pályakezdõ szerepelt a nyilvántartásban.
Február végén a gazdaságilag aktív népesség 9,9 százaléka volt regisztrált álláskeresõ Zala megyében, egy évvel korábban viszont 10,6 százalék volt az álláskeresési ráta. Lenti és Zalaegerszeg térségében 8 százalék alatti a mutató értéke, ezeken a területeken a megyei átlagnál tartósan alacsonyabb az álláskeresõk aránya.
A munkáltatók februárban 1,6 ezer új álláshelyet jelentettek be, ebbõl 1,1 ezerhez nem igényeltek támogatást. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, de összeszerelõk, forgácsolók, bolti eladók, felszolgálók, tehergépkocsi-vezetõk és villanyszerelõk számára is nagyobb számban ajánlottak munkát.
Februárban közel 2,1 ezer álláskeresõt regisztráltak, közülük 170 ember elsõ alkalommal szerepelt a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresõvé válók (1,9 ezer ember) kevesebb mint fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, míg 17 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idõ eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.
A februárban regisztrált álláskeresõk közül több százan segéd- vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban, de a bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai gépösszeszerelõk, felszolgálók, tehergépkocsi-vezetõk, lakatosok és vagyonõrök közül is sokan veszítették el az állásukat.

 

MTI -Kanizsa



2015-03-23 17:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül