Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891795    








Honlapkeszites

133 uniós pályázati felhívás jelenik meg az idén

A szaktárcák elképzelései szerint 133 uniós pályázati felhívás jelenik meg az idén csaknem 2900 milliárd forint értékben - mondta Zsigmondné Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára az Országgyûlés Európai ügyek bizottságának ülésén.


Az európai uniós fejlesztésekért felelõs államtitkár tájékoztatójában ismertette, hogy az Európai Bizottság hét operatív programot már elfogadott a Magyarország által benyújtottak közül, két operatív program pedig benyújtás elõtt áll.
A kormánynak most el kell fogadnia az éves fejlesztési kereteket, amelyek szabályozzák, hogy milyen pályázati felhívásokat fognak kiírni a szaktárcák ebben az évben - közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) éves fejlesztési kerete már kihirdetés elõtt áll, a kormányhatározat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.
Zsigmondné Vitályos Eszter felidézte, hogy az Európai Bizottság elsõként a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programot (Rsztop) fogadta el, majd idén februárban jóváhagyta a Ginopot, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot (Ikop), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot (Kehop), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (Top) valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (Vekop). Az Emberi Erõforrás Fejlesztési Operatív Program (Efop) bizonyos részeit az elmúlt héten fogadta el a Bizottság - mondta.
Benyújtás elõtt áll a Vidékfejlesztési Operatív Program és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program - tette hozzá az államtitkár.
Az összes program több mint 12 ezer milliárd forint támogatást jelent majd Magyarországnak, és a keret mintegy 60 százaléka gazdaságfejlesztéshez kötõdõ célokat szolgál - emlékeztetett.
Az éves fejlesztési keretekrõl szóló kormányhatározatok megjelenése után indul a pályázati felhívások készítése - hangsúlyozta Zsigmondné Vitályos Eszter.
Az államtitkár kitért arra, hogy a pályázati felhívások megjelentetésének feltétele a monitoring bizottságok felállítása is.
A bizottságok elnökeit már kinevezte a miniszterelnök, a testületek megalakítása folyamatban van, és a következõ hetekben befejezõdik - közölte.
A pályázati felhívásokat a monitoring bizottságok fogják elõször megtárgyalni, illetve jóváhagyják az értékelési szempontrendszereket is - közölte.
Az államtitkár kiemelte azt is, hogy Magyarország megkapta 2014-2020-as idõszak elsõ átutalt elõlegeit, 383 millió eurót utalt már át az Európai Bizottság.

 

MTI - Kanizsa



2015-03-28 05:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül