Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894333    








Honlapkeszites

Menetrend felolvasó buszmegállók mûködésérõl kérdezett Gábris Jácint

Közgyûlési interpellációjában Gábris Jácint önkormányzati képviselõ felvetette, kivizsgálta-e a hivatal, hogy miért nem mûködnek a napelemmel, hangos menetrenddel, akkumulátor rendszerrel ellátott buszmegállók a városban.


Interpellációs válaszában Dénes Sándor polgármester az alábbi tájékoztatást adta:
az önkormányzat 2009-ben támogatást nyert 23 autóbuszmegálló felújításának, korszerûsítésének elvégzésére. A munkálatok 2010-ben be is fejezõdtek. Mivel a pályázat elõnyben részesítette az akadálymentesítés minél szélesebb körû alkalmazását, ezért 13 helyszínen napelemmel mûködõ hangos menetrend felolvasót szereltek fel a vakok és gyengénlátók számára. Az eszközök többsége azonban az átadás óta meghibásodott, és ma már nem mûködik. A VIA Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a javítások az üzemeltetés keretében nem végezhetõk el, a megoldást csak egy nagyobb volumenû beavatkozás, felújítás jelentené.
A Polgármesteri Hivatal szakosztálya a fejlesztési programjavaslat összeállítása során az elmúlt években rendszeresen figyelembe vette az észlelt problémát, és a kivitelezéshez szükséges forrást szerepeltette a tervezetben. Az éves aktuális fejlesztések közé azonban a közgyûlés döntése alapján mindeddig nem került be, ezért a felújítás nem valósult meg.
A hivatal a problémát természetesen továbbra is számon tartja, és amennyiben a közgyûlés biztosítja hozzá a szükséges elõirányzatot, a munkálatok elvégezhetõk lesznek. A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének tájékoztatása szerint a berendezésre van igény, az érintettek részére nagy segítséget nyújtana.
A válasszal kapcsolatban Gábris Jácint kiegészítõ kérdésként felvetette, hogy a munkálatok miért nem fértek bele a garanciális javításba, hiszen ez is szerves része volt a projektnek?
A garanciát érintõ kérdésre adott válaszában Dénes Sándor utalt arra, hogy az elsõ meghibásodásokról a hivatal 2011 õszén értesült. Az akkori információk szerint a hibákat vandalizmus okozta. A berendezéseket üzemeltetõ VIA Kanizsa Zrt. 2012 februárjában azonban arról tájékoztatta a hivatalt, hogy a meghibásodások az akkumulátorok elhasználódására vezethetõk vissza, emellett szükség van a menetrendi alapprogramok aktualizálására is. Ezek egyike sem tartozik a garanciális javítási kötelezettségek körébe, ezért ennek keretében nem volt lehetõségük elvégeztetni. Azóta sem az üzemeltetõtõl, sem a lakosságtól nem érkezett további meghibásodásra vonatkozó információ.
A javítások elvégzését ugyanakkor fontosnak tartják – hangsúlyozta a polgármester és az éves közlekedésfejlesztési programok összeállítása során, rendszeresen szerepeltetik az igényt.

B.E.



2015-03-29 03:44:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül