Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893257    








Honlapkeszites

Országosan egyedülálló kamattámogatási program indult Zalaegerszegen

Egyedülálló módon egy önkormányzat a helyi vállalkozásfejlesztési alapítvány bevonásával olyan kamattámogatást nyújt a mikro- és kisvállalkozások beruházásaihoz, amivel a kamatot rekord alacsony szintre, egy százalék alá csökkentik - méltatta a város önkormányzatának kezdeményezését a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára Zalaegerszegen.


Glattfelder Béla példaértékû kezdeményezésnek nevezte a zalaegerszegi önkormányzat indítványára a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) bevonásával, a csütörtöki aláírással elindított támogatási programot.
Mint mondta: hasonló még nincs Magyarországon, s ezt a "hasznos gondolatot reméljük, többen fogják követni", hiszen az alacsonyabb kamat mellett a vállalkozások több értéket állíthatnak elõ, több munkahelyet hozhatnak létre, mûködési feltételeik pedig javulhatnak.
A jobb gazdálkodási körülményeket segíti a javuló nemzetközi környezet, az alacsonyabb energiaárak, illetve Magyarország jó gazdasági eredményei, de az is, hogy egyre többen felértékelik az országot, ami az alapkamat csökkentéséhez is hozzájárul - sorolta Glattfelder Béla.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a ZMVA által közvetített hitelfelvételeknél rekordszintre szorítják le a kamatszínvonalat. A mindössze 0,9 százalékos kamat egy lélektani határt is áttör, tulajdonképpen "a hitelfelvevõ kamatmentesen jut beruházási forráshoz" - fogalmazott.
Vigh László országgyûlési képviselõ (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság napokban nyilvánosságra hozott tavalyi adatai, illetve az idei évre vonatkozó elõrejelzések a gazdaság jelentõs bõvülésérõl, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenésérõl szólnak. A zalaegerszegi kezdeményezés pedig a helyi gazdaság beindítása révén az ország gazdaságának fejlõdéséhez járul hozzá.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a városban 4,5 milliárdos beruházás révén új nyomdát épít és 100 új dolgozót fog alkalmazni a német Edelmann csoport, az osztrák ADA bútorgyártó szintén 100 alkalmazott felvételét tervezi az épülõ matracgyárában, a Ganzeg a gépiparban teremt 150 új munkahelyet, a Flextronics pedig új megrendeléseinek köszönhetõen 600 fõs munkahelybõvítést tud megvalósítani.
A nagyvállalkozások mellett azonban a mikro- és kisvállalkozásokra is odafigyel az önkormányzat, ezért például idén másfél millióról két és fél millió forintra emelték azt az éves bevételi szintet, ameddig a vállalkozásoknak nem kell helyi iparûzési adót fizetniük, de létrehoztak egy vállalkozói alapot is, amellyel számukra infrastrukturális fejlesztéseket vagy szakképzési támogatást biztosítanak.
A közeljövõben a ZMVA-val együttmûködve fejlesztési irodát hoznak létre, amely segíti a pályázati források megszerzését a vállalkozások számára. A most elindított kamattámogatási rendszer pedig a helyben mûködõ, újonnan induló, vagy eszközfejlesztést megvalósító kisvállalkozásoknak nyújt segítséget.
Doucha Ferenc, a ZMVA elnöke szerint a legsérülékenyebb vállalkozásoknak nyújt lehetõséget ez a konstrukció.
Nagy András, a ZMVA ügyvezetõ igazgatója a részleteket ismertetve azt mondta: egy kamattámogatási alapból, a hitelkérelemmel együtt részesülnek támogatásban az igénylõk. A Zalaegerszegen megvalósuló beruházásokhoz vagy forgóeszköz-vásárláshoz kérhetõ a támogatás, amelyet az elsõ öt évben - forgóeszközhitelnél egy évben - biztosítanak a hitelfelvevõknek. A kamattámogatás mértéke átlagosan két százalék, de a fiatal kezdõ vállalkozóknak, illetve azoknak a beruházóknak, akik más zalaegerszegi cégtõl vesznek igénybe szolgáltatásokat a fejlesztéseikhez, három százalékos kiegészítést biztosítanak.
 

MTI - Kanizsa



2015-04-03 05:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül