Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894720    








Honlapkeszites

A városképet zavaró üres kirakatokról kérdezett Balogh László

A városunkban található üres kirakatok által okozott városképi problémára hívta fel a figyelmet közgyûlési interpellációjában Balogh László önkormányzati képviselõ, a Humán Bizottság elnöke.


Azt kérdezte, van-e mód ezek ellen fellépni a településképi kötelezés eszközével. Írásban adott válaszában Dénes Sándor polgármester emlékeztetett arra, hogy a településképi kötelezés jogi eszközét az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi törvény 2012. évi módosítása vezette be. A kormányrendeletben meghatározottak szerint a polgármester a településképi kötelezés formájában elrendelheti a településképet rontó reklámok, cégérek megszüntetését, de arra nincs mód, hogy minden üresen álló kirakat tulajdonosát kötelezni lehessen kirakata esztétikus berendezésére. Azonban a belváros területének legtöbb utcáját érintõen a reklámok, és hirdetõ-berendezések elhelyezésének szabályairól szóló 2013-as önkormányzati rendeletünk tartalmaz elõírást – jegyezte meg a polgármester. Ennek alapján a mûemlék-, illetve önkormányzati rendelettel védett épület, továbbá helyi védelem alatt álló területen lévõ épületek kirakatát kirakat-szerûen kell berendezni. A kirakatüveget takarófóliával bevonni, lefesteni, lefüggönyözni nem szabad, plakátok és hirdetmények a kirakat-felületnek legfeljebb 10 százalékát foglalhatják el.
Közgyûlésünk a februári soros ülésén fogadta el a településképi véleményezési, a bejelentési eljárás és a településképi kötelezés szabályairól szóló 2013. évi önkormányzati rendeletünk módosítását, mely meghatározza az eljárás lefolytatásának részletes szabályait. Ennek alkalmazása a belváros területén már 2015-ben megkezdõdik – olvasható a polgármester válaszában.

B.E.



2015-04-16 07:58:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül