Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892624    








Honlapkeszites

Vállalkozói építményadó bevezetésérõl döntött Zalaegerszeg önkormányzata

Az év elején megfogalmazott elképzeléseknek megfelelõen döntött a vállalkozások számára építményadó bevezetésérõl Zalaegerszeg önkormányzata, a megyei jogú városok közül utolsóként - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.


Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: a közgyûlés döntése értelmében július 1-jétõl a nem lakás céljára szolgáló, vagyis a vállalkozások által fenntartott ingatlanokra vetik az építményadót. Ennek összege évente és négyzetméterenként 1200 forint - vagyis erre az esztendõre ennek a fele -, de a törvényi lehetõségeknek megfelelõen a bankoknak, pénzintézeteknek, hitelintézeteknek, a biztosítási intézményeknek, a multinacionális bevásárlóközpontoknak, a benzinkutaknak, a távközlési cégeknek, az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatóknak a maximális adóterhet, vagyis az éves négyzetméterenkénti 1852 forintot határozták meg.
Hozzáfûzte, hogy július 1-jétõl készül a vállalkozói bevallások alapján egy adatbázis a nem lakás célú ingatlanokról. Ennek birtokában a jövõ évtõl lehetõség lesz az adórendelet "finomhangolására", illetve sávos kedvezmények meghatározására. Megjegyezte, már most igyekeznek a kisebb adózókon segíteni azzal, hogy helyi iparûzési adót ezentúl nem másfél, hanem két és fél millió forint éves adóalap elérése után kell csak fizetniük a kisvállalkozóknak.
Balaicz Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a jelenleg becsült adatok szerint minimum 800 ezer négyzetméternyi olyan ingatlan van Zalaegerszegen, amely az új építményadó hatálya alá esik. Ennek megfelelõen ebbõl az adónembõl várhatóan mintegy félmilliárd forint folyhat be idén a város kasszájába.

 

MTI - Kanizsa



2015-04-18 03:41:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül