Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892965    








Honlapkeszites

Nagykanizsa és a fenntarthatóság - A termõföld forgalmáról szóló törvény módosításáról, a mezõgazdasági ismeretek oktatásáról

„Nagykanizsa és a fenntarthatóság – Fenntarthatósági törekvések az oktató-nevelõ munkában” címû regionális konferencia zárását követõen sajtótájékoztatót tartott dr. Turi - Kovács Béla a Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetség országos elnöke, Cseresnyés Péter, a térség országgyûlési képviselõje, Szakáll Tibor, a Zalakomári Általános Iskola igazgatója, a KPE tagja és Dobri Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Zala megyei elnöke.


Turi-Kovács Béla elöljáróban elmondta, kisgazdatársai meghívására jött el Nagykanizsára. A Vasemberház dísztermében rendezett konferencián a fenntarthatóság kérdésérõl, ezen belül a környezet és természetvédelem jelenlegi helyzetérõl osztotta meg gondolatait a pedagógusokkal.
A termõföld forgalmáról szóló törvény módosításával kapcsolatban elmondta, reális esély van rá, hogy a közeljövõben módosításra kerüljön. Két célnak kell megfelelni: egyfelõl védeni kell a külföldiek felvásárlásától a termõföldet, másfelõl garantálni kell, hogy a magyar emberek hozzájussanak a termõföldhöz. Magyarországon ma 175 ezer ember jut EU-s földtámogatáshoz, és 78 ezer ember földmûves. E szerény számoknak feltétlenül növekedniük kellene. Itt van azonban egy alapkérdés, ezért kezdte a mondanivalóját azzal, hogy elsõ és legfontosabb lépés az, hogy el tudják fogadtatni a magyar oktatási rendszeren belül a mezõgazdasági ismeretek oktatását az általános iskola alsó tagozatában. Majd a 8 osztály elvégzését követõen módja legyen minden gyereknek – aki erre igényt tart –, egy ingyenes, féléves tanfolyam után vizsgát tenni, és oklevéllel a kezében földmûvesként dolgozni. Az országos elnök, említést tett az egyesület szombati közgyûlésükrõl is, ahol egyértelmû állásfoglalást tesznek amellett, hogy a jövõben egy olyan politikai- és kisgazda formációként kívánnak mûködni, amelyik betagozódik egy nagyobb polgári erõ mellé – a Fidesz szövetségi rendszeren belül –, de önálló programot kívánnak megjeleníteni, majd közössé tenni.

Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ éppen egy Zalai megyei értéktárral kapcsolatos konferenciáról érkezett Becsehelyrõl. Fontosnak tartotta, hogy mindkettõn részt vegyen, hiszen van összefüggés a kettõ között. Az elõbbi a mezõgazdasággal, a földdel, a paraszti kultúrával és azokkal az értékekkel foglalkozik, amit a kisgazdák is képviselnek. „Ha nem akarjuk, hogy a falvak elnéptelenedjenek, egzisztenciát kell biztosítani az ott élõ emberek számára, és emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy értelmet találjanak a nap, mint nap végzett munkájukban.” Hogy pár év múlva eredményt tudjanak felmutatni, a honatya kezdeményezte a térségre vonatkozó gazdaságfejlesztõ koncepció kidolgozását, a Mura programot, mely a turisztikai vonatkozású elemek mellett tartalmaz a földdel összefüggõ minden tevékenységet.

Szakáll Tibor igazgató megerõsítette, hogy iskolájuk vezetésének véleménye egybecseng az elhangzottakkal. Fontosnak tartotta a mezõgazdasági ismeretek általános iskolai oktatást, és megemlítve egy sikeres pályázatot, jó példákról is beszámolt. Hozzáfûzte: örül annak, hogy a konferencián komplexen vetették fel a vidék problémáját. Ahhoz azonban, hogy a vidék élhetõ legyen, és fejlõdési tendenciát tudjon felmutatni, a többi szolgáltatási ág együttmûködésére is szükség van.

Dobri Lajos megyei elnök arra kérte Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõt, segítsék elõ, hogy a tapasztalattal rendelkezõ idõsebb korosztály is kapjon támogatást a földvásárláshoz. Elmondta, a kisgazda szövetség egyre gyorsabb ütemben szervezõdik Zala megyében, és irodát hoznak létre nagykanizsai központtal a Kisfaludy utcában. Várják mindazok jelentkezését, akik segíteni szeretnék a céljaik megvalósítását.

B.E.



2015-04-19 06:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül