Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948558    








Honlapkeszites

Közös testvérvárosi nyilatkozat Kovásznáért

A háromszéki Kovászna magyarországi testvértelepüléseinek közös nyilatkozata:


Aggodalommal követjük figyelemmel Magyarországról azokat a kovásznai eseményeket, amik alkalmasak arra, hogy a városban évszázadok óta együtt élõ székely és román közösségek közötti békességet megmérgezzék. Mi az elmúlt évtizedekben egy olyan Kovásznát és olyan Háromszéket ismertünk meg, ahol a természeti környezeten, a tapintható történelmen túl egyaránt érték Kõrösi Csoma Sándor öröksége és a románok hagyományos csobán lakodalma is. A mi városaink mindig örömmel fogadták és várják ezentúl is a Kovásznáról érkezõ vendégeket, legyenek bár magyarok vagy románok. Arra hívjuk fel a kovásznai közélet valamennyi szereplõjét, hogy minden erejükkel a két nemzeti közösség békés egymás mellett élését, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttmûködést, a szerzett jogok méltányos elismerését szolgálják tisztelve a történelmi múlt valóságát, valós értékeit. A kovásznai magyar közösség provokálása nem vezet sehova, éppen ezért a román hatóságokat pedig arra biztatjuk, hogy a hatalmi gõg és arrogancia helyett inkább abban vállaljanak szerepet, hogy a háromszéki városnak több lehetõség jusson adottságainak kiaknázására, gazdagságának megmutatására – valamennyi – székely és román – kovásznai boldogulására!
A méltányos rendezés reményében Kovászna magyarországi testvérvárosainak nevében:

Dr. Áldozó Tamás polgármester Pápa, Dr. Görgényi Ernõ polgármester Gyula, Dr. Bóka István polgármester Balatonfüred, Dénes Sándor polgármester Nagykanizsa, Forján Zsolt polgármester Csenger

Fotó: szekelyhon.ro
 

Kanizsa

 

Az MTI korábbi hírei:

Tízezer aláírást kíván gyûjteni az RMDSZ a kovásznai szívkórház nevének védelmében

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
Kolozsvár/Kovászna, 2015. április 16., csütörtök (MTI) – A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezete tíz nap alatt tízezer aláírást kíván összegyûjteni a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház nevének megõrzése érdekében – jelentette be a kórház elõtt tartott csütörtöki szabadtéri sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, az RMDSZ-szervezet elnöke.


A székelyföldi fürdõvárosban az váltott ki elégedetlenséget, hogy április elején az Egészségügyi Minisztérium rendelettel Nicolae Teculescu balneológus nevét is beiktatta az intézmény nevébe a kórházalapító Benedek Géza neve mellé. A kovásznai születésû Nicolae Teculescu tevékenysége nem kötõdik a szívkórházhoz, évekkel az intézmény megalapítása elõtt elköltözött a városból. A kórház orvosai azt is kétségbe vonják, hogy volt-e egyáltalán orvosi végzettsége.
"Sajnálatos, hogy a városban és a kórházban fenntartott jó etnikai viszonyt akarják elrontani Bukarestbõl, ahol azt gondolják, hogy mindent tudnak, nekik mindent szabad" - idézte Tamás Sándornak a sajtótájékoztatón tett kijelentését a háromszéki RMDSZ-szervezet közleménye. A Kovászna megyei önkormányzatot is vezetõ politikus elismerte, hogy a minisztériumnak jogában állt megváltoztatni az általa fenntartott kórház nevét, de hozzátette: "nem minden tisztességes, ami törvényes".
A sajtótájékoztatón Tatár Márta, a kórház kardiológus fõorvosa felidézte, hogy az 1960-ban alakult intézmény 40 ággyal indult, de Benedek Géza alapító és kórházigazgató nyugdíjazásakor már egy hétszáz ágyas korszerû intézményt adott át az õt követõknek. Hozzátette, Benedek Gézának köszönhetõen Kovásznán már akkor mûködött a sajátos kezelési modell, amikor Európa más országaiban eljutottak addig a felismerésig, hogy a szívbetegek életminõségének a javításához a gyógyszeres kezelésen túl komplex rehabilitációra van szükség.
A sajtótájékoztatón Vasile Neagovici, a szívkórház szóvivõje és a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke is meglepetésének adott hangot a névmódosítás miatt. Kijelentette, gondosan keresik a Teculescu orvosi munkásságáról szóló írásokat, mert eddig nem találtak ilyeneket.
A román egészségügyi minisztérium sajtóosztálya az MTI kérdéseire adott írásos válaszában közölte: a minisztérium a kovásznai Iustinian Teculescu Kulturális Keresztény Egyesület kérésére módosította a kórház nevét. A tárca az egyesület kérésébõl idézte az 1921-1972 között élt Teculescu vélt érdemeit. Hozzátette, hogy a névmódosítást Kovászna megye prefektusa is kedvezõen véleményezte, aki szerint az "a helyi multikulturalizmust és a jó együttélést" szolgálja. A tárca közölte, hogy "a kórház vezetõsége" is megalapozottnak és indokoltnak tartotta a névváltoztatást. A minisztérium azt is rögzítette, hogy a törvény értelmében az önkormányzatnak nincsen beleszólása a minisztériumnak alárendelt intézmények névadásába.

 

 

Székelyföldi vezetõ a kétnyelvûség többletköltségeinek a megtérítését kéri a román kormánytól

Kolozsvár, 2015. április 9., csütörtök (MTI) - Tamás Sándor, a székelyföldi Kovászna megye tanácsának elnöke beadványban kérte Victor Ponta miniszterelnöktõl, hogy a központi költségvetésbõl fedezzék a kétnyelvûség többletköltségeit a megyében, és a kormány hagyja jóvá fordítók alkalmazását az önkormányzatnál – tájékoztatott csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele.


Tamás Sándor arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a húsz százalékot, törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy dokumentumaikat az állam nyelve mellett a kisebbség nyelvén is közzétegyék. A törvény azonban nem biztosítja a többnyelvûség anyagi feltételeit, és az álláskeret megkötései miatt az önkormányzatok nem alkalmazhatnak teljes munkaidõs fordítókat.
A nyelvhasználati kérdések teljes körû lefedésének érdekében, a kormánytól öt állás létrehozását kérik, ugyanakkor négymillió lej (280 millió forint) költségvetés-kiegészítést is a megyében elhelyezendõ többnyelvû táblák, illetve a tanácsüléseken is használt tolmácsgép költségeinek a fedezésére - tudatta Tamás Sándor.
„Kíváncsi vagyok, miként reagál majd a miniszterelnök a megkeresésünkre: elbújik valamilyen kifogás mögé, vagy igazi európai polgárként segít a Romániában érvényes törvényeket betartani” - idézte a székelyföldi önkormányzati vezetõt az RMDSZ hírlevele.
A Kovászna megyei önkormányzat idénre tervezi a szinkrontolmácsolás lehetõségét is megteremtõ felszerelés vásárlását.

Átnevezte a román egészségügyi tárca a kovásznai szívkórházat

Kolozsvár, 2015. április 9., csütörtök (MTI) – Értetlenséget és tiltakozást váltott ki a székelyföldi Kovászna fürdõvárosban, hogy az egészségügyi minisztérium a helyi önkormányzat megkérdezése nélkül Benedek-Teculescu Szív és Érrendszeri Rehabilitációs Kórházra változtatta a korábban csak Benedek Géza intézményalapító fõorvos nevét viselõ kórházat – írja csütörtöki számában a Krónika napilap.


A kórház vezetõségét szerdán tájékoztatták a minisztériumi rendeletrõl, mely szerint a tárcának alárendelt intézmény ezentúl Benedek Géza neve mellett a kovásznai születésû Iustinian Teculescu ortodox tábori püspök nevét is viseli.
Benedek Géza 1960-ban alapította meg a kovásznai kórházat, és 25 évig volt az intézmény igazgatója. Az általa kifejlesztett rehabilitációs modellel világhírnévre tett szert. A modell a fürdõváros adottságaira: a gyógyvizek és a mofetták (széndioxid tartalmú vulkáni kigõzölgések) gyógyhatására épít. A fõorvos 2010-ben halt meg 94 éves korában, pár hónappal az után, hogy az intézmény felvette az õ nevét.
Iustinian Teculescu 1865 és 1932 között élt. 1901-ben nevezték ki gyulafehérvári ortodox püspöknek. Részt vett az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kinyilvánító 1918-as gyulafehérvári román nagygyûlés elõkészítésében. 1922-tõl tábori püspökként szolgált Besszarábiában.
Kovászna város önkormányzata, a kórház orvosai, az alapító Benedek Géza fõorvos fia és özvegye, (mindketten a kórház orvosai, az özvegy nyugalmazott orvos) és a Kovászna megyei önkormányzat egyaránt írásban kértek magyarázatot a szaktárcától.
Tatár Márta, a kovásznai szívkórház kardiológus fõorvosa a Krónikának elmondta, az intézményben dolgozó orvosokat felháborította a nem kért névváltoztatás. Arra figyelmeztették a szaktárcát, hogy a névváltoztatás értelmetlen, és sérti az alapító emlékét, hogy olyan személyiséggel együtt emlegetik, akinek semmi köze a kórházhoz.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke elmondta, a minisztériumnak formailag jogában állt megváltoztatni az intézmény nevét. Hozzátette, már korábban levélben tájékoztatta a tárcát, hogy meg kellene kérdezni errõl az intézményben dolgozó román és magyar orvosokat, és a helyi önkormányzatot is. „Ha erõltetik a névmódosítást, ez szétfeszíti az évek óta eredményesen fenntartott, békés etnikai együttélést az intézményben” – magyarázta Tamás Sándor.
A kovásznai szívkórházban évente 16 ezer beteg kap kardiológiai kezelést. Az intézmény a város melletti Tündér-völgyben áll, azzal a Fenyõ szállodával szemközt, amelyet 2013 karácsonyán a Ponta-kormány az ortodox egyháznak ajándékozott.

 

 

 

 



2015-04-19 07:36:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül