Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891699    








Honlapkeszites

Szakmai tanácskozás a Kanizsa környéki új csatornahálózatról és a szennyvíztisztító tapasztalatairól

A Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” 11, 1 milliárd forintos beruházás nemsokára lezárul. Ennek kapcsán tartottak pénteken szakmai fórumot a Vasemberházban, ahol a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés tapasztalatairól esett szó.


Korszerû szennyvíztisztító telep és csatornahálózat szolgálja városunkat és környékét, egész pontosan 13 települést. A térség lakóinak komfortját és a környezeti erõforrások védelmét egyaránt szolgáló beruházás tapasztalatait, tanulságait értékelték az említett fórumon. A rendezvényt Bizzer András, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke nyitotta meg.
- Nemcsak új csatornahálózat épült, hanem egy modern szennyvíztisztító telep is létrejött a projekt jóvoltából – mondta elöljáróban Bizzer András. Hozzátette: mind városunk, mind pedig több település ezáltal „ajándékot” kapott.
Cseresnyés Péter, a térség országgyûlési képviselõje a munkálatok során szerzett tapasztalatokról osztotta meg gondolatait, egyúttal kiemelte a fejlesztés fontosságát. Valamint azt, hogy EU-s támogatás nélkül nem valósulhatott volna meg a beruházás és a magyar kormányzat odafigyelése, segítsége nélkül szintén nehézségekbe ütköztek volna. Hangsúlyozottan szólt arról is Cseresnyés Péter, hogy kétmilliárd forint értékû támogatást kapott a beruházás az önrész kiegészítéseként. - Ennek köszönhetõen, a kisebb településeknek mindez alig került pénzébe, az önkormányzatok kasszáját alig terhelte meg a fejlesztés – szögezte le a honatya. Majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a projekt munkálataiban: a tervezéstõl a kivitelezésig.
Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere is kiemelte a beruházás környezetvédelmi jelentõségét, továbbá háláját fejezte ki a projektben közremûködõknek.
A megnyitó után elsõként a beruházói tapasztalatokról, a projekt szükségességérõl beszélt Fitos István projektvezetõ, majd a kivitelezõi, üzemeltetõi tapasztalatokról adtak közelképet elõadásaikban a munkát elvégzõ konzorciumok képviselõi és a létesítményt üzemeltetõ Délzalai Víz-és Csatornamû Zrt. képviselõje is.

Korszerû szennyvíztisztító és csatornahálózat szolgálja Nagykanizsát és környékét

Az EU támogatásával csatornahálózatot kapott Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomerációja: a város korábban ellátatlan területeit is beleértve összesen 13 település. A térség lakóinak komfortját és a környezeti erõforrások védelmét egyaránt szolgáló beruházás tapasztalatait, tanulságait most szakmai fórumon értékelték az érdekelt szereplõk.

A kanizsai szennyvíztisztító-telep fejlesztésével együtt nettó 11,1 milliárd forintba kerülõ beruházás keretében – a nagykanizsai bõvítés és rekonstrukció mellett – Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs jutott csatornához. Elhangzott: a 2011-ben kezdõdött kivitelezési munkák során sikerült tartani a határidõket, és belül maradni a költségkereten.
A több mint 3000 háztartás számára rákötési lehetõséget teremtõ csatornafejlesztés és a nagykanizsai szennyvíztisztító rekonstrukciója révén a települések szennyvize sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet – hatékonyabb technológia jóvoltából tisztább víz jut a befogadó Dencsár-árokba, és közvetve a Principális csatorna vízminõségi állapota is javul.
A korszerû csatornahálózat nagy lépés a város és a térség életében egyaránt: növekszik vele a települések komfortja és az itt lakók életminõsége, valamint nem szennyezõdnek tovább a környék természeti erõforrásai.
A szakmai fórumon a résztvevõk megismerkedtek a projekt elõzményeivel, a tervezés és elõkészítés nehézségeivel. Bár a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás már 2005-ben megalakult azzal a céllal, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és -tisztítást biztosítson, 2010-ben született meg az Európai Bizottság jóváhagyása, mellyel megoldódott a finanszírozás kérdése.
A szükséges közbeszerzések zárultával 2011-ben kezdõdhetett meg az érdemi kivitelezés, amelynek nehézségeirõl a munkát elvégzõ konzorciumok képviselõi beszéltek, a Szabadics Zrt., a SADE-Magyarország Mélyépítõ Kft. és az Euroaszfalt Kft. szakemberei. Elhangzott: a sok útfelbontással járó csatornafektetés – különösen Nagykanizsa belvárosában – jelentõs forgalomszervezési problémákat is okozott, amelyek csak az útburkolat helyreállítását követõen oldódtak meg.

Külön programpont volt a konferencián a nagykanizsai szennyvíztisztító telep tervezése és kivitelezése, amelynek során nemcsak a tervezõ és a kivitelezõ, hanem a létesítményt üzemeltetõ Délzalai Víz és Csatornamû ZRt. képviselõje is közreadta tapasztalatait.
A rendezvényen részt vettek a Nagykanizsai Mûszaki Szakképzõ Iskola diákjai, valamint a bosznia-hercegovinai Bihács település képviselõi is, akik egy külön program keretében meglátogatták az újonnan kibõvített és felújított szennyvíztelepet.
A konferencián elmondták: a rendszer jól mûködik, a csatornahálózatra a kivitelezõk 60 hónapos szerzõdéses garanciát vállaltak, így az esetleges hibák menet közbeni kijavítása nem jelent gondot.

Kanizsa



2015-04-25 05:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül