Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892976    








Honlapkeszites

Zöldhulladékot fognak energetikai célra hasznosítani Keszthelyen

A zöldhulladék energetikai célú köztes termékké feldolgozását és hõenergetikai hasznosítását szolgáló projekt van folyamatban Keszthelyen, a beruházás várhatóan július végére elkészül - közölte a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltetõ Egyszemélyes Nonprofit Kft. az MTI-vel.


A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt összköltsége csaknem 300 millió forint, amelybõl mintegy 90 millió forintot az Európai Unió finanszíroz - ismertette Molnár Mihály projektmenedzser.
A projekt célja, hogy a zöldhulladékból jól égethetõ biomassza fûtõanyagot állítsanak elõ, amit a város távhõrendszerében tudnak hasznosítani. A beszállított biomassza alapanyagokat (fa- és fûnyesedéket) egy keverõ-aprító géppel homogenizálják, amelybõl jól éghetõ tüzelõanyagot állítanak elõ. A kész tüzelõanyagot mobil tároló konténerek és vontató segítségével közúton szállítják majd a fûtõmûbe, a biokazánban pedig meleg vizet állítanak elõ a távhõrendszer részére.
A tervek szerint a biokazán mûködésével elõállított energia a teljes távhõ-rendszerben felhasznált energia 50 százalékát teszi ki. A megújuló energiahordozó felhasználásának növelésével jelentõsen csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása a Balaton-parti városban - jelezte a projektmenedzser.
Ismertette: az ütemtervnek megfelelõen a biokazán beszerelésére vonatkozó gépészeti tervek elkészültek, a kémény szerelése folyamatban van, a napokban pedig megkezdõdik a tároló építése is.

MTI - Kanizsa



2015-04-25 05:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül