Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891644    








Honlapkeszites

Zalaegerszeg nyerte az elsõ Tudományos és Technológiai Park címet

Magyarországon elsõként a zalaegerszegi ipari park nyerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által megítélt Tudományos és Technológiai Park címet - jelentette be hétfõn Zalaegerszegen az NGM európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkára.


Rákossy Balázs az északi ipari parkban tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy Zalaegerszeg önkormányzatának törekvése és eredménye jól példázza azt az innovációs, illetve kutatás-fejlesztési irányvonalat, amelyet a kormány is kiemelten fontosnak tart. Hozzátette, hogy a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban összesen 700 milliárd forint hazai és uniós forrást biztosít a kormány innovációs és kutatás-fejlesztési pályázatok forrásaként.
Az államtitkár kitért arra, hogy Tudományos és Technológiai Park címet olyan ipari parkok kaphatnak, amelyek a vállalkozások versenyképességének növelésével vonzó befektetési környezetet teremtenek. A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a címet azok a parkok nyerhetik el, amelyeknek fennálló együttmûködési vagy kutatási szerzõdésük van egyetemmel, fõiskolával, akadémiai intézettel, illetve az ipari park területén mûködõ vállalkozások közül legalább három együttmûködik kutatási, fejlesztési és innovációs területen, azonban a cím elnyerése közvetlen pénzügyi támogatást nem jelent.
Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy nagyjából 10 éve indult el Zalaegerszegen a városvezetés tudatos iparfejlesztési törekvése, amely a meglévõ munkahelyek erõsítésére és újak létrehozására egyaránt koncentrál. Ennek köszönhetõ, hogy az északi ipari parkba több új befektetõ is érkezett, s a legutóbbi, a német Edelmann 4,5 milliárd forintos nyomdaipari beruházása mellett az igények miatt folyamatosan bõvülõ inkubátorházat is megemlítette.
Mint mondta: kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is folyik az új betelepülõ cégeknél, s mindezt szakképzési, felsõoktatási, illetve akadémiai együttmûködésekkel is támogatja az önkormányzat. A 2020-ig tartó idõszakban a városnak 11,2 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésére, s ennek jelentõs részét iparfejlesztésre kívánják költeni - tette hozzá.

 

MTI - Kanizsa



2015-05-04 14:37:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül