Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891720    








Honlapkeszites

Felújítják a hajléktalanok gondozási központját Egerszegen

Csaknem 150 millió forintból, százszázalékos uniós támogatással újítják fel a Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központját Zalaegerszegen. A 130-140 embernek hajlékot nyújtó intézmény mûködtetése a leromlott állapotú épületben középtávon már súlyos problémát jelentett volna - mondta a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.


Az 1970-ben emelt épület évekig irodaházként mûködött, 2001 óta a hajléktanok és a családok átmeneti ellátását szolgálja. Az épület jelentõsen leromlott, a hidegebb téli idõszakban a fûtési költség meghaladta a havi 3-4 millió forintot, de ez az összeg a felújítás után mintegy harmadára csökkenhet - indokolta a rekonstrukciót Baracskai Józsefné.
Beszélt arról is, hogy a vöröskereszt az ingatlant 56 millió forintért megvásárolta az önkormányzattól, az épületben mûködõ családok átmeneti otthonának felújítására pedig további 25 millió forintot biztosítottak.
A munkák várhatóan október végén fejezõdnek be, a felújított korszerû épületben az elesett és szerencsétlen sorsú embereknek jobb életkörülményeket tudnak majd biztosítani - hangsúlyozta az igazgató.
A rekonstrukciós munkák keretében kicserélik a nyílászárókat, és sor kerül az épület teljes szigetelésére. Felújítják a vizesblokkot, korszerûsítik a villamos- és a fûtési rendszert, kicserélik a kazánokat, a tetõn pedig napkollektoros rendszert építenek ki - ismertette Kardos T. Ádám szakmai vezetõ. Közölte: a lakószobákban lehetõség lesz a mozgáskorlátozottak elhelyezésére is, és az épület többi részét is akadálymentesítik. Hozzátette: az épületben élõ embereket a rekonstrukciós munkák idejére sem tudják máshol elhelyezni, ezért ezt a problémát átmeneti költöztetéssel kell megoldaniuk.
Az épületben kialakított éjjeli menedékhelyen jelenleg negyven ember tartózkodik, a téli idõszakban a létszám jelentõsen bõvül. Az átmeneti szállón negyvenen élnek, és ugyancsak negyven férõhelyes a családok átmeneti otthona is.

MTI - Kanizsa



2015-05-07 15:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül