Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893066    








Honlapkeszites

Áprilisban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek

Áprilisban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a márciusi szinthez képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A fogyasztói árak január-áprilisban átlagosan 0,9 százalékkal voltak alacsonyabban, mint az elõzõ év azonos idõszakában.
A maginfláció áprilisban szezonálisan kiigazítva 0,2 százalék volt havi, és 1,2 százalék éves összevetésben, egyformán 0,2 százalékponttal magasabb az elõzõ havinál.
Mináry Borbála, a KSH osztályvezetõje az adatok ismertetésekor elmondta, hogy fõleg a szezonális, de más élelmiszereknél is emelkedést mértek a szeszesitalok, dohányáruk és szolgáltatások ára is nõtt. Szezonális hatások miatt a ruházati cikkeknél egy hónap alatt jelentõsebb áremelkedés történt.
Hozzátette: a dohány jövedéki adójának április elsejei emelkedése kismértékben jelent meg az árakban, az a következõ 4-5 hónapban fogja érzékeltetni hatását.
Áprilisban az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak, de az idényáras termékek árváltozását nem számítva 0,4 százalékos havi árcsökkenést mért a KSH. A szokásos szezonváltás miatt egy hónap alatt 2,5 százalékkal drágultak a ruházati cikkek, de csak 0,1 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. A szeszes italok 0,4, a dohányáruk 0,2 százalékkal drágultak márciushoz képest. Az üzemanyagok ára 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb cikkekkel együtt képzett árucsoportban 0,2 százalékos árcsökkenés volt áprilisban.
Éves összehasonlításban az élelmiszerek 0,4 százalékos áremelkedését az idényáras termékek, mint a zöldségek 9,7, a gyümölcsök 12,4 százalékos drágulása mellett a tojásárak 6,6, az étolajé 5,0, a cukor és méz árának 4,9 százalékos emelkedése táplálta. A dohányáruk 2,7, a szeszes italok 2,6 százalékkal kerültek többe, ezen belül azonban a tömény italok ára 9,8 százalékkal emelkedett.
A tartós fogyasztási cikkek 0,2 százalékos éves áremelkedését a jármûvek, különösen a szezonálisnak tekinthetõ motorkerékpárok és kerékpárok 4,1, illetve 4,6 százalékos drágulása okozta. A háztartási energia 5,1 százalékkal maradt olcsóbb, mint egy éve, miután a rezsicsökkentés fokozatosan belép a bázisba.
Az egyéb cikkek, üzemanyagok árucsoport 4,5 százalékos éves árcsökkenést mutatott, amibõl az üzemanyagok 11,3 százalékos áresése meghatározó, de 2,0 százalékkal olcsóbbak lettek, például a sportszerek, és 3,0 százalékkal a kép- hang- és adathordozók.

A szolgáltatások díjai 2,3 százalékkal emelkedtek. A háztartási szolgáltatások költsége 4,1, ezen belül a szemétszállításé 4,9 százalékkal emelkedett, a postai szolgáltatások 3,7 százalékkal drágultak.

MTI - Kanizsa



2015-05-10 07:07:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül