Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948747    








Honlapkeszites

Lejárt a Bûnmegelõzési Stratégia - Érdeklõdés hiányában mégsincs új tervezet
Mindössze 9 ember jelent meg a minap – a kapitányság és a sajtó munkatársain kívül – a Nagykanizsai Rendõrkapitányság által szervezett megbeszélésen, mely az új Bûnmegelõzési Stratégiát hivatott elõkészíteni.

A kapitányság munkatársa 58 meghívót küldött szét a városban – ifjúsággal foglalkozó orgánumoknak, civil és nem civil rendvédelmi szerveknek, az önkormányzatnak –, hogy ötleteikkel, javaslataikkal segítsék az új koncepció megvalósítását. A cél – mely már régóta lebeg mindenki szemei elõtt – egy élhetõbb, biztonságosabb város.

Dr. Molnár József alezredes az ülés elején köszönetet mondott azoknak, akik megtisztelték jelenlétükkel a fórumot, majd röviden ismertette a tavalyi statisztikákat. (Errõl már részletesen olvashattak honlapunkon Jobb évet zártak, mint 2007-ben címmel.) Bükiné Papp Zsuzsanna az elõzõ stratégiával kapcsolatban elmondta, egy kissé rendõrszemléletû lett, mivel egy pályázatra készült. Az összefogásra azért van szükség, mert a válság okozta munkanélküliséget, az egyre fokozódó kilátástalanságot, illetve az ezáltal növekvõ bûncselekményeket a rendõrség képtelen egyedül megelõzni és megoldani. Sokkal többre mennének összefogással. Éppen ezért fogja a kapitányság a meghívottakat – a nem megjelenteket – ezután felkeresni.
A stratégia általuk javasolt négy legfontosabb elemét is megemlítette Dr. Molnár József: a térfigyelõ rendszer fejlesztése már évek óta szerepel a tervek között, de eddig az önkormányzat nem bólintott rá. Az alezredes azzal indokolta ezt a törekvést, hogy azon a területen, ahol már felkerült a kamera, csökkent a szabálysértések, a balesetek száma. Érdemes lenne egy egységes polgárõrszervezetet létrehozni, s itt a hangsúly az egységes szón szerepelt, mert polgárõrség ugyan létezik, de szétszórva. Harmadik pontként szerepelt a bûnmegelõzési akadémia, melynek során ismereteket adnának át az ifjúságnak – az õ érdekükben. Az információkat bele lehetne építeni a tananyagba is – hangsúlyozta Molnár József. Nem utolsósorba fontos lenne az idõseket felvilágosítani, s így csökkenteni a trükkös lopások számát. Sajnos kevés felkérés érkezik az ilyen elõadásokat tekintve.
Egy pécsi akciót is érdemes lenne megfontolni az illetékeseknek. A közintézmények parkolójában találhatók olyan táblák, melyeken a következõ felirat figyelmezteti az autósokat: Bezárta az autóját? Hagyott benne értéket?
S.E.


2009-04-09 11:14:11


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül