Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892285    








Honlapkeszites

Négy kórház gazdálkodását ellenõrzi az Állami Számvevõszék

Négy egészségügyi intézmény gazdálkodását ellenõrzi jelenleg az Állami Számvevõszék (ÁSZ); a több hónapja tartó vizsgálat a Jahn Ferenc Kórház, a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Szent János Kórház és a Zala Megyei Kórház 2008 és 2013 közötti idõszakára terjed ki.


Az ÁSZ az MTI-nek küldött közleményében azt is írta, újabb egészségügyi intézményeknél indulhatnak számvevõszéki ellenõrzések "tekintettel a terület társadalmi jelentõségére, makrogazdasági és közpénzügyi kockázataira".
Közölték azt is, húsz kórház - 2009 és 2012 elsõ féléve közötti - ellenõrzését még 2013-ban zárták le; ezeknél az egészségügyi intézményeknél még végezhetnek utóellenõrzéseket. Ezen ellenõrzések során az ÁSZ egyebek között azt állapította meg, hogy a 2010-2011-ben végrehajtott állami konszolidáció ugyan javította a kórházak pénzügyi egyensúlyi helyzetét, ám a pénzügyi hiány okát és újratermelõdését nem szüntette meg.
Azt is írták, hogy az önköltségszámítás és utókalkuláció hiánya miatt nem voltak ismertek az egyes egészségügyi szolgáltatások tényleges ráfordításai.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a központi alrendszer intézményei - köztük a kórházak - meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért kötelesek ezzel a nyilvánosság elõtt elszámolni.
Közölték, az ellenõrzések során egyebek mellett azt értékelik, hogy a belsõ kontrollrendszer kialakítása és mûködtetése szabályszerû volt-e, kialakították-e az erõforrásokkal való szabályszerû és hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket, valamint hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás megfelelt-e az elõírásoknak.

 

MTI - Kanizsa



2015-05-24 06:23:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül