Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892661    








Honlapkeszites

Napelemek lesznek õsztõl a hivatal és a BLG tetõszerkezetén – 3 milliót spórolnak vele

Megújuló energia rendszert építenek ki õszig a polgármesteri hivatal és a Batthyány Lajos Gimnázium épületein egy KEOP pályázat keretében. Errõl számolt be Dénes Sándor polgármester, Hederics Erika, a Polgármesteri Kabinet Pályázati csoportjának vezetõje és dr. Németh Kornél, a PEN tanára, az NKVG energiagazdálkodási és környezetvédelmi referense sajtótájékoztató keretében.


Ahogy a polgármester elmondta, a beruházás kivitelezéséhez 32,5 millió forintot nyertek, mely összeg száz százalékos támogatás. Dénes Sándor kiemelte, a város célkitûzése, hogy ösztönözzék a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, a szemléletformálást és a felhasználói, fogyasztói magatartás megváltoztatását. A szemléletformálás elsõdleges célcsoportjai az érintett intézmények dolgozói, valamint a több korcsoportot felölelõ intézményi szolgáltatásokat igénybe vevõk köre.
– A polgármesteri hivatal és a Batthyány Lajos Gimnázium tetejére telepített napelemes rendszer villamos energiát termel majd, mellyel jelentõs energia kiváltást és kiadáscsökkenést érhetünk el az intézmények üzemeltetésében – mondta a polgármester.
A napelemes rendszer hálózatra kapcsolódva az intézmények villamos energia igényének egy jelentõs részét fedezi. Többlet termelõdése esetén, az visszatáplálható a hálózatra, melyet egy erre a célra kialakított óra méri. Az idõjárás függõ áramtermelést a villamos hálózat segítségével egyenlítik ki.
Ezt követõen dr. Németh Kornél elmondta, egy év alatt összesen közel 3 millió forint megtakarítás érhetõ el a rendszer kiépítésével. A hivatal esetében az éves szükséges energia 30 százalékát, míg a BLG esetében az 22 százalékát tudják ezzel a rendszerrel biztosítani.

V.M.
 



2015-05-28 11:11:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül