Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895153    








Honlapkeszites

A közszféra korrupciós kockázatait méri fel az ÁSZ

Ötödik alkalommal folytatja le a közszféra korrupciós kockázatait feltérképezõ integritásfelmérését az Állami Számvevõszék (ÁSZ) - tájékoztatta a szervezet projektvezetõje csütörtökön az MTI-t.


A felmérés keretében az ÁSZ 6900 szervezetnek küldött ki felkérõ levelet, de 2015. június 26-ig minden költségvetési szervnek lehetõsége van csatlakozásra és az elektronikus kérdõív kitöltésére - közölte Szatmári János.
Hozzátette: a 2015-ös felmérés indításával egy idõben a kormány határozatban rögzítette, hogy az államigazgatási szerveknél fel kell térképezni azokat a munkaköröket, amelyeket a korrupciós kockázatok fokozottan érintenek.
A projektvezetõ kitért arra, hogy ellenõrzési tapasztalataik szerint szükséges a korrupció megelõzését szolgáló kontrollok megerõsítése.
Az integritásprojekt éppen a korrupció által a leginkább veszélyeztetett területek feltárását szolgálja, az intézmények vezetõi pedig visszajelzést kapnak a felmérés nyomán szervezetük korrupciós védettségérõl - fûzte hozzá.
Mindezzel kapcsolatban emlékeztetett: a nemzeti korrupcióellenes programról szóló, most elfogadott kormányhatározatban szerepel az is, hogy a közszféra intézményeinél népszerûsíteni kell a csatlakozást az ÁSZ integritásfelméréséhez, továbbá a kormány szorgalmazza a vizsgálat kiterjesztését a többségi állami tulajdonban lévõ gazdasági társaságokra is.
A projektvezetõ hangsúlyozta, hogy az adatfelvétellel kapcsolatos információkat az ÁSZ közzéteszi az integritásportálon, illetve az adatfelvétel ideje alatt a számvevõszék munkatársai az intézmények rendelkezésére állnak a kérdõívek kitöltésével összefüggõ kérdésekkel kapcsolatban.
A felmérésben részt vevõ szervezetek számára segítséget jelent a portálon létrehozott fórum is, és az intézmények egymással is tudnak véleményt cserélni - közölte Szatmári János.

 

MTI - Kanizsa



2015-05-28 13:01:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül