Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891645    








Honlapkeszites

Hivatalosan is célba ért a nagykanizsai csatornafejlesztési beruházás

Immár hivatalosan is végéhez ért az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatott nagykanizsai csatornafejlesztés. A záróünnepségen a projekt nagyjából egy évtizedre visszanyúló történetében fontos szereplõknek mondtak köszönetet, és áttekintették a Nagykanizsa mellett 12 agglomerációs települést ellátó közmûrendszer építésének történetét.


 

 

A zárórendezvényen Bizzer András, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke megköszönte minden projektben résztvevõ kollégának a munkát, a tervezõknek a kivitelezõknek, az önkormányzatoknak és a lakosságnak, akik nélkül ez a projekt most nem záródhatott volna le ilyen sikeresen. Köszönetett mondott Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ úrnak a társulás tagjait terhelõ önerõ jelentõs állami kiegészítésért tett hatékony munkájáért, továbbá megköszönte Fitos István és Horváth Tamás projektmenedzserek fáradozásait, valamint a korábbi elnökök, Tóth Nándor és Kereskai Péter munkáját, akik a projekt elõkészítésének, tervezésének és megvalósításának folyamatában vállaltak szerepet.
 

Cseresnyés Péter, a térség országgyûlési képviselõje örömét fejezte ki, hogy személyesen végigkövethetett egy ilyen sikeres projektet, és mindent megtesz azért, hogy Nagykanizsa és térsége a továbbiakban is komoly beruházások színtere legyen.
Tóth Nándor, Nagykanizsa város alpolgármestere, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás korábbi elnöke megköszönte minden résztvevõ áldozatos munkáját, a lakosság türelmét és támogatását, valamint Cseresnyés Péterrel együtt köszöntet mondott Magyarország Kormányának a több mint 1 milliárd forint értékû önerõ biztosításáért.
 

Épp tíz éve, hogy 2005 júniusában megalakult a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás: célja nevének megfelelõen az volt, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megteremtse a megfelelõ szennyvízelvezetés és -tisztítás feltételeit. 2008 májusában nyújtotta be a Társulás a pályázati dokumentációt a Környezet és Energia Operatív Program második fordulójára, közben megalakult a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulat a projekt önerejének részbeni finanszírozására. A Kormány 2009 februárjában döntött a projekt támogatásáról, majd 2010 júniusában az Európai Bizottság is jóváhagyta a projektet: innentõl szabad az út, rendelkezésre állnak a források, kezdõdhet az építkezés.
 

Az Európai Unió támogatásával így összesen 11,1 milliárd forint nettó összegért csatornahálózatot kaphatott Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomerációja: a város korábban ellátatlan területeit is beleértve összesen 13 település. A nagykanizsai bõvítés és rekonstrukció mellett Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs jutott csatornához. A csatornafejlesztéshez kapcsolódva a tisztító kapacitást is növelni kellett: ezt szolgálta a kanizsai szennyvíztisztító-telep fejlesztése, bõvítése.
A beruházás kanizsai munkálatait az S-E Nagykanizsa Konzorcium végezte el. A 12 környékbeli településen zajlott munkák kivitelezõje az SZK Kanizsa Konzorcium volt, a nagykanizsai szennyvíztisztító telep korszerûsítését pedig az ESZ 2011 Nagykanizsa Konzorcium végezte. A 2011-ben kezdõdött kivitelezési munkák során sikerült tartani a határidõket, és belül maradni a költségkereten. A fejlesztés nagyságrendjét jól érzékeltetik a számok: nyomóvezetékbõl 63 km-t, gravitációs csatornából 65 kilométernyit kellett lefektetni, amihez még 35 kilométernyi bekötõvezeték is járult.
 

A több mint 3000 háztartás számára rákötési lehetõséget teremtõ csatornafejlesztés és a tisztító rekonstrukciója révén a települések szennyvize sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet – tisztább víz jut a befogadó Dencsár-árokba, és közvetve a Principális csatorna vízminõségi állapota is javulni fog.
A korszerû csatornahálózat nagy lépés a város és a térség életében egyaránt: növekszik vele a települések komfortja és az itt lakók életminõsége, valamint nem szennyezõdnek tovább a környék természeti erõforrásai.

A CSATORNABERUHÁZÁS SZÁMOKBAN

A csatornafejlesztéssel érintett települések száma: 13 db
Nyomóvezeték hossza kb. 63 km
Gravitációs csatorna hossza kb. 65 km
Bekötõvezeték hossza kb. 35 km
Regionális beemelõ aknák száma 15 db
Házi beemelõ aknák száma 57 db
Helyi átemelõk száma 19 db
Felújított átemelõk száma 5 db
Nagykanizsa város központi átemelõjének átépítése 1 db
Új csatornabekötések száma több mint 3 000 db
A megújult szennyvíztisztító által ellátott települések száma 18 db
A munkák idõtartama (2011.03.03-2014.07.31) 1 241 nap
Bekerülési költség (nettó) 11,1 Mrd Ft

Kanizsa

 



2015-05-30 08:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül