Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948438    








Honlapkeszites

Lakcímke fórum
Lakcímke fórumot szervezett a társasházak képviselõi számára a fõvárosi székhelyû Energiaklub a Nagycsaládosok Egyesülete és a Fenntartható Fejlõdésért Egyesület közremûködésével.

Országos szinten a tavaszi hónapokban hatvanöt rendezvényen találkozhatnak a látogatók a Lakcímkével. A kampány része egy ingyenes Lakcímke kiadvány is, melyet a rendezvényeken terjesztenek a lakosság körében. A társasházi képviselõk számára rendezett szakma fórum egyik állomása Nagykanizsa volt az elmúlt héten. A szakmai napnak az volt a célja, hogy segítséget kapjanak a résztvevõk a háztartások energiatanúsításáról, azaz hogyan kerül az Energiatanúsítvány az emberek otthonára, és mi módon takaríthatók meg jelentõs összegek praktikus megoldásokkal.

A fórumot a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. képviseletében Kardos Tibor nyitotta meg.
2009-tõl hazánkban is bevezetésre került az épületek energetikai tanúsítása. De mit is jelent a tanúsítvány, milyen hasznot hozhat az ingatlan tulajdonosának, és hogyan kapcsolódik a hatékony energiahasználathoz? – Mindezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni a rendezvény elõadói.
A kulcsszó az energiatudatosság. Egyszerûen, három lépésben. Elsõ lépésként elég az odafigyelés, vagyis igyekezzünk otthonunk energetikai adottságait hatékonyan kihasználni. Második lépés a fogyasztáscsökkentõ beruházás, például a hõszigetelés vagy a háztartási berendezések korszerûsítése. Harmadik lépés lehet a megújuló energiaforrások alkalmazása. Az energiatanúsítvány hozzájárul ahhoz, hogy a rendelkezésre álló korszerûsítési lehetõségek közül személyre szabottan azt válasszuk ki, amivel a legjobb eredményt érhetjük el.
A fórumon többek között elhangzott: Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. Az energetikai tanúsítás bevezetése minden tagország számára kötelezõ. A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány, mint hiteles információhordozó, az egyik legjobb ösztönzõ eszköz. Az energiatanúsítvány olyan, független szakértõ által készített mûszaki dokumentum, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetõségeire. Ezáltal segíti a tulajdonosokat a helyes energiafelhasználási és korszerûsítési döntéseikben. A tanúsítvány értéket teremt, az alacsony energiafogyasztás – ahogy a háztartási gépek esetében is – értékké válik, és ez megjelenik az ingatlanok árában is.
2008. június végén Magyarországon is megjelent az épületek energetikai jellemzõinek tanúsításáról szóló 176 2008. kormányrendelet. A rendelet szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek, és milyen feltételekkel kell a tanúsítványt elkészíttetni, ki készítheti el, és mennyibe kerül a tanúsítás.
A tanúsítvány arról tájékoztat, hogy az adott épületeknek a mûszaki állapota (szigetelése, fûtési rendszere, hõveszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Az energiafogyasztás alapján a tanúsítvány egy skálán energetikai osztályokba sorolja az ingatlanokat. Bárki elkészíttetheti otthona energetika tanúsítványát, de az az új épületek építésekor, valamint a lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor lesz csak kötelezõ. Eladáskor és bérbeadáskor csak 2012. január elsejétõl, új épület esetében már 2009. január 1-jétõl kell tanúsítványt készíttetni.
A témával kapcsolatban a Város Napja rendezvényén, valamint május 2-án, a Nagycsaládosok Napján a Zöld táborban is kaphatnak információt az érdeklõdõk.


2009-04-14 09:25:40


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül