Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893183    








Honlapkeszites

Törvényjavaslat a felmondott munkavállalók közfoglalkoztatásáról

A kormány törvényjavaslata szerint az álláskeresõt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerûsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szûnt meg.


A parlament honlapján olvasható, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat indoklása szerint az elõterjesztés a közfoglalkoztatottak és az õket az elsõdleges munkaerõpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elõ. "Egyrészt lehetõséget kíván biztosítani arra, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb hányada munkalehetõséghez jusson az egyszerûsített foglalkoztatás keretében, másrészt könnyíti az egyszerûsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerõ-igényének kielégítését."
A javaslat részletes indoklása szerint a közfoglalkoztatásból történõ kizárás oka lehet, ha "a közfoglalkoztatott az egyszerûsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el (...), valamint ha a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szûnt meg". Ez utóbbi javaslat célja a munkavállalók elsõdleges munkaerõpiacon történõ tartása - fûzték hozzá.
A Belügyminisztérium által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték: a javaslat tovább erõsíti azt a kormányzati szándékot, hogy biztosított legyen a közfoglalkoztatás lehetõsége azok számára, akik munkavégzésre képesek és hajlandóak, azonban az elsõdleges munkaerõpiacon átmenetileg nem tudnak elhelyezkedni. "A felmondás vagy közös megegyezés miatti távozás okán a közfoglalkoztatásból történõ kizárás nem jelenti a munkavállalók jogainak korlátozását. Az álláskeresõ számára felajánlott megfelelõ munkahely el nem fogadását a foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény is szankcionálja" - tették hozzá.
A tárca szerint mindkét szankciót az indokolja, hogy csak azok szerepeljenek az álláskeresõi nyilvántartásban, illetve csak azok dolgozhassanak közfoglalkoztatás keretében, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elhelyezkedni az elsõdleges munkaerõpiacon.

 

MTI - Kanizsa




2015-06-11 17:56:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül