Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892739    








Honlapkeszites

Tizenkét milliárdos szennyvízberuházás Nagykanizsa és térségében - aláírták az uniós projekt támogatási szerzõdését
Huba Bence, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának vezetõje és Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíz Társulás elnöke aláírta a nagykanizsai agglomeráció csatornahálózatának és a város szennyvíztisztító telepének fejlesztését célzó uniós nagyprojekt támogatási szerzõdését. A több mint 12 milliárd forintos beruházás során a város egyes részein és a környezõ 14 településen kiépül a hiányzó szennyvízcsatorna-hálózat, és korszerûsítik a szennyvíztisztító telepet is. A beruházás mintegy 65 ezer lakos életminõségét javítja, csökken a talaj és a felszín alatti vizek szennyezése, illetve javul a tisztított szennyvizet befogadó Dencsár árok és a Principális csatorna vízminõsége is.

A projekt célja, hogy a nagykanizsai agglomerációban megfelelõ szennyvízelvezetést és tisztítást biztosítson, összhangban a hazai és az uniós jogszabályi kötelezettségekkel.
A mostani fejlesztés során Nagykanizsán bekötik a csatornahálózatra még nem csatlakoztatott, a város belterületén található ingatlanokat, azokban az utcákban pedig, ahol hiányzik, kiépítik a szennyvízelvezetést. A meglévõ csatornahálózat egyes elemeit is felújítják, átépítik, hogy növeljék a kapacitását, és alkalmassá tegyék a megnövekedett mennyiségû szennyvíz befogadására.
Az agglomerációhoz tartozik 14 olyan település (Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Liszó, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Surd, Szepetnek és Zalaszentbalázs), ahol nincs kiépítve a szennyvízelvezetés. Ezekben a községekben új, gravitációs, elválasztott rendszerû szennyvízcsatornák épülnek, a keletkezõ szennyvizet a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre vezetik.
A nagykanizsai szennyvíztisztító telep 1980-ban kezdte meg a mûködését, berendezései mára elavultak. Felújítják és átalakítják a mechanikai tisztítás mûtárgyait, és kiépítik a teljes tápanyag-eltávolítást biztosító biológiai tisztítási rendszert is. Ennek köszönhetõen a teleprõl a Dencsár árokba, majd onnan a Principális csatornába kerülõ tisztított szennyvíz kibocsátási határértékei megfelelnek majd a jogszabályi elõírásoknak, és javulni fog a befogadók vízminõsége és ökológiai állapota is.
A telepen a jelenlegi iszapkezelési eljárás hosszú távon nem fenntartható, ezért ezt is korszerûsíteni kell. A fejlesztés eredményeképpen az iszap megfelelõen kezelhetõ lesz, csökken a szaghatás, és a keletkezõ biogázt is hasznosítani fogják a telep energiaellátásának részleges biztosítására. A telep a jövõben szippantott szennyvizet is tud majd fogadni, ehhez egy új fogadóállomást létesítenek.
Megépül összesen mintegy 42 km bekötõvezeték, 80 km nyomóvezeték, 78 km gravitációs csatorna és 51 átemelõ. Ezen kívül Nagykanizsán felújítanak 5,5 km bekötõvezetéket és gravitációs csatornát, valamint 3 átemelõt.
Az új bekötések eredményeképp több mint tízezer lakos számára lesz biztosított a megfelelõ szennyvízelvezetés. A tervek szerint a kivitelezés az idén augusztusban kezdõdik, és 2012 tavaszán fejezõdik be.
A fejlesztés tervezett összköltsége 12,6 milliárd forint, amelynek 85 százalékát – 10,7 milliárd forintot – a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. Ebbõl 9,1 milliárd uniós támogatás, 1,6 milliárd forint pedig hazai költségvetési társfinanszírozás.
További információ: KvVM Sajtóiroda (06-1/457-3415)

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda



2009-04-16 12:18:45


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül