Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893283    








Honlapkeszites

Lepsénynél újra megvan – a vonatközlekedés!

Nagykanizsáról a fõvárosba tartó utasokat tavaly õsz óta vonatpótló buszok segítették egy nagyszabású építkezés térségében. Tegnap bejelentették: vasárnapra virradóra újraindult a vonatközlekedés Lepsény és Szántód-Kõröshegy között, a június 20-i nyári menetrend életbelépésével pedig újabb járatokkal bõvülnek a vasúti szolgáltatások a Balaton felé. Bár az átadás napján nosztalgia motorvonat is járt, nem ez lesz a jellemzõ.


A 32 kilométeres vasúti pályaszakasz forgalomba helyezésének alkalmából tartott szombati siófok-szabadisóstói sajtótájékoztatón Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója azt is elmondta: a csaknem 30 milliárd forintból felújított dél-balatoni pályaszakasz teljes átadására õszig várni kell, de a menetrend szerinti vonatközlekedés megindulhat. Ezzel véget ér a több hónapja tartó vágányzár, amely miatt átszállásra kényszerültek az utasok, és több szakaszon is megszûnnek a 60 kilométer/órás korlátozások.

Jövõ héttõl már 80, utána pedig 100 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek az érintett szakaszon is a vonatok. Az eddigi pályafelújításoknak köszönhetõen a korábbi több mint 100 perces vonatút helyett 80 perc alatt el lehet majd eljutni Siófokról a fõvárosba.

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelõs helyettes államtitkára azt mondta: a nyári idõszakban a dél-balatoni az ország második legforgalmasabb vasútvonala, ehhez képest a legutóbbi átfogó felújítása 50 éve történt. A vasútvonal korszerûsítése a következõ években egészen Balatonszentgyörgyig folytatódik. Az újabb rekonstrukció lezárása után, a székesfehérvári vasútállomás fejlesztésével két éven belül 70 percre csökkenhet a menetidõ a fõvárostól Siófokig - tette hozzá.

A várhatóan teljeskörûen október végén záruló beruházás kivitelezését a Déli-part 2013 konzorcium végzi 29,99 milliárd forintból, 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrás felhasználásával. A dél-balatoni szakasz átépítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

A sajtótájékoztatón Feldmann Márton, a MÁV-Start Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy õsztõl folytatódik a vágányzár, amikor elvégzik az elmaradt munkálatokat, többi között biztosítóberendezéseket létesítenek. Június közepétõl kísérleti jelleggel bevezetik a diákoknak a Nyugaton már ismert vakációbérletet, amely egy, kettõ, vagy akár három hónapos idõtartamra korlátlan utazási lehetõséget biztosít a MÁV-Start hálózatán.

Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyûlési képviselõje arról beszélt: az utóbbi idõkben tapasztalt aggodalmakkal szemben bebizonyosodott, hogy a dél-balatoni vasútvonal fejlesztése az eredetileg tervezett ütemben halad. Ezt igazolja az a tény is, hogy a nyári szezonra tekintettel - a korábbi vállalási dátumot betartva - június 14-én megindulhat a vasúti közlekedés a Lepsény és Szántód-Kõröshegy közötti pályaszakaszon.


MTI - Inforádió - Kanizsa



2015-06-14 15:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül