Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949167    








Honlapkeszites

Út, járda, csatorna…
Marton István polgármester volt a meghívott vendége annak a fórumnak, amelyet a szabadhegyi lakosok számára szervezett Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselõ.

A városrész polgárait érintõ kérdésekre a polgármesteren kívül Jerausek István a sánci, Tóth Nándor kiskanizsai és Karádi Ferenc miklósfai önkormányzati képviselõk, valamint Gáspár András, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója, valamint Zámbó Tamás, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztályának ügyintézõje válaszolt.
Marton István tájékoztatóját követõen a szabadhegyieket leginkább az utak, járdák állapota, az esõ- és a szennyvízcsatornázás érdekelte. Jerausek István elmondta, Szabadhegyen 260 ingatlant érint a szennyvízcsatorna beruházás. A kétszázezer forintos lakossági hozzájárulást az érintettek 87, 4 százaléka fizette be március végéig. A beruházás elindításához Brüsszelben mondják ki a végsõ igent. A tervek szerint októberben megkezdõdhet a csatornahálózat kiépítése, és két és fél év múlva átadásra kerülhet. Tóth Nándor, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás elnöke hozzászólásában kiemelte, a csatornahálózat kiépítésén kívül a szennyvíztelepet is korszerûsíteni, bõvíteni kell, hiszen naponta közel kétezer köbméterrel több szennyvíz érkezik majd be a telepre. A szennyvízberuházás az Alsószabadhegyi utat csak a lakott területig érinti. A jelen projekt keretében nem csatornázhatók gazdaságosan a még nem lakott, üres telkek. A tervek, engedélyek megvannak, de nincs hozzá sem uniós, sem állami támogatás. A lakosságnak és az önkormányzatnak kell bevállalni a költségeket egy esetleges késõbbi pályázattal.

A kérdések között felmerült a csapadékvíz-elvezetésének problémája. Addig, amíg az Alsószabadhegyi utca felsõ, keleti oldala kevésbé volt beépítve, nem volt ebbõl probléma Válaszként elhangzott, külön kell választani a csapadékvíz elvezetést a szennyvíztõl. A csapadékvíz elvezetése az útépítés része. Az út-terv elkészült, a szennyvízberuházás befejezését követõen fognak hozzá, de addig is megvizsgálják, milyen ideiglenes megoldással lehet elkerülni, hogy ne érje a panaszos házfalát a csapadékvíz. Felvetették, van-e valamilyen terve az E-ON-nak a rozsdásodó villanyoszlopokkal, valamint igaz-e az, hogy a légvezetékeket a föld alatt kell az épületekhez vezetni. A válaszban elhangzott, a villanyoszlopokkal kapcsolatban a hivatal érdeklõdni fog az érintett cégnél, a föld alatt pedig az újonnan épülõ házak esetében kötelezõ a kábelek elvezetése.
Fakosról nem lehet átjutni Látóhegyre, mert még az út sincs kijelölve. Látóheggyel kapcsolatban jegyezték meg azt is, hogy a Rizling utca állapota jelenleg rosszabb, mint amikor felújították. Itt vetõdött fel az a kérdés, hogy a nem veszélyes hulladéknak minõsülõ építési törmeléket, cserepet, vissza lehet-e forgatni a hegyi utak javítására. A szabadhegyiek felhívták a figyelmet a szûkös Szekeres József utca közlekedési nehézségeire, és mindjárt javasolták is a Mária utca egyirányúsítását. Mikorra várható az Alsószabadhegyi út kiépítése a 61-es Kaposvári útra, és folytatódik-e kerékpárút kiépítése a Pásztor utcára, onnan meg a 61-es útra. Egy szabadhegyi javaslatban elhangzott, hozzák nyilvánosságra azoknak a nevét, akik még nem fizették be a hozzájárulást a szennyvízcsatornázáshoz, hátha nagyobb lelkesedést kapnak. Továbbá, a rendõrök ne csak a Kaposvári úton, a buszmegálló közelébõl mérjék a sebességet, hanem a menjenek fel Szabadhegyre, ahol számtalan gépjármûvezetõ figyelmen kívül hagyja, hogy nincs járda a gyalogosan közlekedõk számára, és a megengedettnél nagyobb sebességgel vezetik a jármûveiket. Ezen a fórumon is felvetették sárga villogó lámpa elhelyezését a sánci buszmegálló elõtti gyalogátkelõhelyen. Erre néhány éven belül, a 61-es út várost elkerülõ szakaszának átadása után kerülhet sor, mert akkortól számít majd önkormányzati útnak. Volt, aki ki is mondta, Szabadhegy mostohagyermeke a városnak.

B.E.


2009-04-20 13:53:47


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül