Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892943    








Honlapkeszites

Zala megyében 30 százalékkal csökkent az álláskeresõk száma

Zala megyében az elmúlt év azonos idõszakához képest 30 százalékkal csökkent az álláskeresõk száma májusban - jelentette be Rigó Csaba kormánymegbízott kedden, Zalaegerszegen, sajtótájékoztatón.

Rigó Csaba kiemelte: több mint tíz év után ez év májusában csökkent ismét Zala megyében 10 ezer alá az álláskeresõk száma. A kedvezõ munkaerõ-piaci folyamat alakulásában jelentõs szerepet játszott a szezonális munkaerõigények további bõvülése, valamint a feldolgozóiparban jelentkezõ viszonylag magas munkaerõ kereslet. A közfoglalkoztatásban résztvevõk száma mintegy 500-zal bõvült májusban, 100 álláskeresõ pedig a képzésekbe kapcsolódott be. Összességében május végén 9331 álláskeresõt regisztráltak a kirendeltségeken, az egy évvel korábbinál 4,3 ezerrel, az áprilisinál pedig 1,5 ezerrel kevesebbet. Az álláskeresõk 11 százaléka pályakezdõ - ismertette a kormánymegbízott.


Az álláskeresési ráta az év ötödik hónapjában 7,7 százalékra csökkent Zalában, míg egy évvel ezelõtt 10,8 százalék volt a mutató. A legalacsonyabb (5,7 százalék) a nyilvántartott álláskeresõk aránya Zalaegerszeg térségében és a bõvülõ szezonális munkalehetõségeknek köszönhetõen a keszthelyi járásban is a megyei átlag alatti (5,9 százalék) a mutató értéke. Az álláskeresõk aránya mindössze két térségben, a nagykanizsai és a letenyei járásban haladja meg, illetve éri el a 10 százalékot.
Rigó Csaba szólt arról is, hogy májusban 1,8 ezer új álláshelyet jelentettek be, az álláshelyek mintegy feléhez nem igényeltek támogatást. Az év elsõ öt hónapjában összesen 4,7 ezer nem támogatott új álláshely volt Zala megyében.
Májusban 1,2 ezer ember vált álláskeresõvé és csaknem 2700 ember került ki a nyilvántartásból. A kilépõk közül 1,7 ezer álláskeresõ tudott elhelyezkedni, közülük 740-en az elsõdleges munkaerõpiacon.
Az év elsõ öt hónapjában összesen 9,3 ezer álláskeresõ állt munkába Zala megyében, 5750 ember támogatott foglalkoztatás kertében helyezkedett el.
A kormánymegbízott tájékoztatása szerint idén 4543 embert vontak be a közfoglalkoztatásba, közülük 2185 álláskeresõ a hagyományos, hosszú programokban vesz részt. A hosszabb idõtartamú programok csaknem 41,4 százaléka a nagykanizsai járás területén valósul meg, ahol megyén belül a legmagasabb az álláskeresõk aránya. A kistérségi mintaprogramok többsége Letenye és Zalaszentgrót térségét érinti, ahol ugyancsak alacsonyabb a foglalkoztatottak aránya.

MTI-Kanizsa



2015-06-23 11:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül