Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948677    








Honlapkeszites

Hol, mi? Kanizsai házak és lakói
A város könyvtárában is kutató Tarnóczky Attila helytörténész Hol, mi? Kanizsai házak és lakó címû könyve mindenki számára elérhetõ és olvasható a Halis István Városi Könyvtár www.holmi.nagykar.hu honlapján.

A régi házak története visszanyúlik a táblák történetéhez, ami egy kis füzetben már megjelent. A táblákra azonban kevés információ fért el – mondta elöljáróban Tarnóczky Attila a városi könyvtárban tartott sajtótájékoztatóján. Amikor 2003-ban Kunics Zsuzsa muzeológussal társulva elkezdte gyûjtögetni az adatokat, kiderült, hogy a szerényebb kanizsai épületekrõl alig van, vagy egyáltalán nincs is adat. Akkor döntött úgy, hogy végignézi a kanizsai sajtó 1862-tõl megtalálható mikrofilmes anyagát a könyvtárban. Átnézve az újságok számait 1945-ig, sok olyan információhoz jutott, amelyek érdekesek, de csak nehezen találhatók meg a nagy mennyiségû mikrofilmen.

Ezért elhatározta, nem hagyja veszni az idõközben felhalmozódott adatokat, hanem a fontosabbakat a könyvtár munkatársainak segítségével közreadja a világhálón.
A könyvben az utcák, terek neve abc sorrendben követi egymást, azon belül pedig növekvõ számsorrendben a házak. Összesen 532 cím, ház és utca szerepel az anyagban. Terjedelmi korlátok nem voltak, az érdekes, szórakoztató cikkek, emberek, egyesületek története mellett a város kevéssé kutatott ipartörténete is megtalálható benne. A válogatás nem egy tudományos munka, nem konkurál a készülõ Kanizsa Monográfia harmadik kötetével, ráadásul szubjektív, hiszen az van benne, ami a szerzõnek tetszett. A könyv hiánypótló mû, iskolák, újságok és a város története iránt érdeklõdõ magánemberek is használhatják. A legbõségesebb adatok a monarchia idejébõl származnak, hiszen akkoriban idõnként több újság is mûködött párhuzamosan a városban. Mivel az eligazodás nem könnyû az anyagban, Tarnóczky Attila tervez hozzá név- és tárgymutató összeállítását. Ezt követõen pedig egy képgyûjteménnyel akarja teljesebbé tenni a közölteket. A könyvtár ezen kívül úgy is népszerûsíti a kanizsai házak és lakóinak történetét, hogy a Halis-olvasótábor résztvevõivel is feldolgozzák, tanulmányozzák.
B.E.


2009-04-21 12:44:01


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül