Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894495    








Honlapkeszites

A Dózsa György utca forgalomcsillapításáról: még keresik a megoldást

A Dózsa György utcai átmenõ forgalom csillapításához kérte dr. Erdõs László önkormányzati képviselõ, az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság elnöke Dénes Sándor polgármester segítségét.


Indoklásában a városatya kiemelte: a forgalomnövekedés miatt állandó a zaj, a por. Tulajdonképpen állandó kipufogógázban élik az életüket az ott lakók, éjszakai nyugalmukat pedig a kamionok és a buszok dübörgése zavarja. Az ügyben aláírásgyûjtés is történt, melyet hetvenen láttak el kézjegyûkkel eddig.
Válaszában Dénes Sándor polgármester kiemelte: a problémát a Polgármesteri Hivatal szakosztálya megvizsgálta, és egyeztette a VIA Kanizsa Városüzemeltetõ Zrt.-vel, mint az utak kezelõjével. Egyetértenek azzal, hogy az utca forgalma az utóbbi idõben jelentõsen megnövekedett. Ez talán elsõsorban az észak-keleti városrész fejlõdésére vezethetõ vissza, ahol az utóbbi idõszakban több olyan kereskedelmi egység is létesült, amelyek nagyszámú vevõt vonzanak, és nyugati irányból a Dózsa utca biztosítja az egyik leghatékonyabb megközelítési lehetõséget. Az utca az egyik legfontosabb kelet-nyugati irányú gyûjtõként funkcionál, és kedvezõ geometriai paraméterei, felújított burkolata alkalmassá is teszi erre.
Az utcában jelenleg 5 tonna össztömegû korlátozás van érvényben. A tapasztalatok szerint az itt megjelenõ nehézgépjármû forgalom elsõsorban és többségében azokból a külföldi kamionokból áll, akik nem célirányosan közlekednek erre, hanem eltévedtek. Az önkormányzat néhány éve a Volánnal is felvette a kapcsolatot, és kérte a társaságot, hogy a menetrenden kívüli autóbuszok lehetõség szerint a 7-es számú elkerülõ utat használják. Ennek ellenére a más városokból érkezõ sofõrök idõnként mégis behajtanak a Dózsa utcába. Összességében az állapítható meg, hogy az utca zavaróan nagy forgalmát inkább a személygépjármûvek teszik ki. Ezt figyelembe véve a legtöbb javasolt forgalomcsillapítási intézkedés nem feltétlenül vezet eredményre, és alkalmazásuk meggondolandó.
A 30 km/h sebességkorlátozás bevezetését az út kezelõje nem támogatja, mivel az út paraméterei, állapota ezt nem indokolják. A tehergépjármûvek teljes kitiltása elvileg lehetséges, de nem feltétlenül ez jelenti az utca legnagyobb problémáját. Fekvõrendõrök kialakítását szintén nem javasolják, gyûjtõutak esetében ez nem célszerû, mivel más jellegû problémákat generálhat. A szabályok betartását a rendõrség ellenõrzi, de természetesen állandó jelenlétet nem tud biztosítani. Mindezek ellenére tovább vizsgálják a problémát, és amennyiben hatékony, és egyben elfogadható megoldást találnak, akkor a szükséges intézkedéseket meg fogják tenni – zárta válaszát a polgármester.

B.E.



2015-06-26 06:55:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül