Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893453    








Honlapkeszites

Zalában szinte minden megpályázott fejlesztési cél megvalósul az év végéig

Zala megyében az európai uniós pályázatokon a most záruló ciklusban nyertes projektek szinte mindegyike megvalósul az év végéig, a regionális operatív programban lévõ 43 milliárd forintból eddig már 38,9 milliárdot kifizettek - mondta el a megye fejlesztési miniszteri biztosként Manninger Jenõ (Fidesz-KDNP) pénteken Keszthelyen.


Az országgyûlési képviselõ a zalai uniós pályázatok kapcsán elmondta: a megyébõl összesen 4345 pályázat érkezett a különbözõ kiírásokra, s ezek közül több mint 50 százalék, összesen 2421 pályázat nyert.
A Nyugat-dunántúli Operatív Program Zalára jutó 43 milliárd forintjából 38,9 milliárdot fizettek ki eddig, de év végére csaknem a teljes összeg lehívható lesz, és várhatóan csak egyetlen projekt, a keszthelyi inkubátorház építése marad el.
A megyében még lehívásra váró 4,1 milliárd forint forrás legnagyobb pályázati eleme a keszthelyi Festetics-kastély most is zajló felújítása. A több mint 2 milliárd forintos beruházás a remények szerint az év végéig szintén befejezõdik.
Manninger Jenõ emlékeztetett arra, hogy a KPMG elemzése szerint a 2014 végéig történt uniós pályázati kifizetésekben Magyarország a második helyen áll a legutóbb csatlakozott 11 tagállam között. A múlt év végéig 6500 milliárd forintot, mostanáig pedig már 7700 milliárdot hívott le az ország a rendelkezésre álló 8200 milliárd forintból, s a kifizetések felgyorsulása a tavaly átalakított pályázati rendszernek köszönhetõ.
Hozzátette, hogy miniszteri biztosként egyebek mellett az a feladata, hogy a megyében zajló pályázatokat koordinálja, ami Zala esetében több nehézséget is jelent, mert az új költségvetési ciklusban a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés van a pályázatok középpontjában. Márpedig az aprófalvas Zala megyében, ahol jelentõs számban mûködnek szolgáltatók, a kis- és mikrovállalkozások az önerõ hiánya miatt is nehezebben tudnak pályázni, mint a termelõ- és feldolgozóipari cégek.

 

MTI - Kanizsa



2015-06-26 15:38:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül