Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893448    








Honlapkeszites

Májusban az elõzõ hónapnál kevesebb építõipari cég szûnt meg

Májusban 568 építõipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket - közölte az Opten céginformációs szolgáltató Kft. az MTI-vel.


Az Opten várakozása szerint egész évben magas marad a megszûnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) új lendületet adhat az ingatlanszektornak és az építõiparnak is.
A közlemény szerint a júliusban induló családi otthonteremtési kedvezmény az ingatlanvásárlásokban és -bõvítésekben is segítséget nyújthat, valamint kisebb beruházások formájában az építõipar számára is adhat munkát.
A céginformációs szolgáltató szerint 2015 második fele mérföldkõ lehet az építõipar számára, ugyanis a tavaly indult költségvetési beruházások most vannak a csúcson. Hozzátették: ugyanakkor az újonnan kötött szerzõdésállomány azt jelzi, hogy a csökkenõ költségvetési beruházásokat a versenyszektor megrendelései nem tudják pótolni.
Az Opten szerint van néhány olyan tényezõ is, amely egyértelmûen pozitívan befolyásolhatja majd az építõipar helyzetét. Például az alacsony jegybanki alapkamat ingatlan beruházásokra ösztönözheti a lakosságot, és mivel a brókerbotrány miatt az emberek bizalma megrendült az értékpapírokban, megnõhet a szerepe a befektetés jellegû ingatlanvásárlásnak.
A közlemény idézte Tóth Tamást, az Opten ügyvezetõ igazgatóját, aki úgy fogalmazott, hogy tavaly május óta több mint 3000-rel csökkent a mûködõ vállalkozások száma az építõiparban, így a törölt cégek számát a mûködõkhöz viszonyító megszûnési ráta egy év alatt 9,8 százalékról 12,7 százalékra emelkedett, ami jelentõs növekedésnek számít.
Az ügyvezetõ igazgató a közleményben arról is beszámolt, hogy a többi ágazathoz hasonlóan az építõiparban is csökkent azon társaságok aránya, amelyek adósságokat hátrahagyva tûntek el a piacról, ami a szektorban zajló megtisztulási folyamat egyértelmû jele. Tavaly májusban ez a mutató 61 százalékon állt, idén májusban viszont lecsökkent 45,6 százalékra.

MTI - Kanizsa



2015-07-03 06:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül