Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891530    








Honlapkeszites

Elektronikus közigazgatás a középvárosokban
Az ausztriai ST. Pölten székhellyel mûködõ Európai Középvárosok Együttmûködési Hálózata, melynek Nagykanizsa is tagja, évente két alkalommal tart ülést. A szervezet a két napos tavaszi tanácskozását Nagykanizsán tartotta, melynek témája „Az elektronikus közigazgatás” volt.

Bár az elektronikus közigazgatás még nem napi gyakorlat hazánkban, a résztvevõk hasznos információkra tehettek szert a téma szakértõitõl elhangzott elõadásokból, és néhány település elektronikus közigazgatásra vonatkozó tapasztalataiból.

A konferenciát Marton István polgármester nyitotta meg. A levezetõ elnök tisztét Dr. Pintérné Grundmann Frida, a Pannon Egyetem nagykanizsai telephelyének tanulmányi igazgatója töltötte be.
Gondolatébresztõ referátumként „Elektronikus Közigazgatás Európában” címmel Dr. Tózsa István, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar, Közigazgatás-szervezési és Urbanisztikai Informatikai tanszék vezetõje tartott elõadást. A témában õt követte „Elektronikus közigazgatás” címmel Kovács Kálmán országgyûlési képviselõ, korábban informatikai miniszter elõadása.
– De mi is az e-közigazgatás? – Napjaink közigazgatási szakembere, de minden állampolgár számára fontos, hogy tisztában legyen az e-government, vagyis az elektronikus közigazgatás fogalmával. Az e-government jelentése összetett fogalom, nem határozható meg egyetlen mondatban, ugyanis több, párhuzamosan zajló folyamatot igyekszik megragadni. Érthetjük alatta: a közigazgatás és az igazságszolgáltatás átfogó, minden szintet érintõ modernizációját, technológiai reformját, a szolgáltatások és az ezeket elérhetõvé tévõ elektronikus csatornák multifunkcionálissá válását, konzultatív, interaktív viszony kialakítását a kormányzat és a polgárok között.
Az e-kormányzat tehát az eddiginél sokkal hatékonyabb, felelõsségteljesebb hatalomgyakorlási-államigazgatási forma, eszköz, amelynek középpontjában a „szolgáltató állam” áll. Célja a közszféra belsõ és külsõ kapcsolatainak átalakítása a modern információs és kommunikációs technológiai eszközök segítségével és az ezek révén megvalósítható tranzakciók által. Az elektronikus közigazgatásban a közigazgatás felhasználja az információtechnológia eredményeit (informatika, térinformatika, Internet, mobiltechnológia) azért, hogy átalakítsa kapcsolatát az állampolgárral, az üzleti szférával és a közigazgatás többi szereplõjével, hogy racionálisabbá, szolgáltatóbb jellegûvé váljon.
B.E.


2009-04-27 09:53:49


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül