Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948767    








Honlapkeszites

25 éves a Belvárosi Nyugdíjas Klub
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban mûködõ Belvárosi Nyugdíjas Klub. A születésnap alkalmából rendezett ünnepségen Kovácsné Mikola Mária igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket a Kanizsai Kulturális Központ munkatársai nevében. Az ünnepelteket Marton István polgármester is üdvözölte, majd virágcsokrot adott át a klub vezetõjének, Kovácsné Jakatics Margitnak.

A klub negyedszázados történetét Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK fõmunkatársa ismertette, aki a 90-es évek elejétõl segítette Poszaveczné Arany Ida akkori klubvezetõ munkáját:1984-ben szociológiai felmérés készült Nagykanizsán, melynek egyik hozadéka volt, hogy szükség lenne a városban egy olyan nyugdíjas klubra, amelyik nem kötõdik egy konkrét szakmához vagy céghez. (Akkor már mûködött például a vasutas, az olajos, a fegyveres erõk klubja stb.)

A Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ vezetõsége felvállalta ennek a klubnak a megszervezését a városban. Konkrétan Poszaveczné Arany Ida és Magyar Zsuzsa népmûvelõk kezdték meg a „Belvárosi Nyugdíjas Klub” tagságának szervezését és megalakítását. 1984 õszén 80 fõvel alakult meg a klub. Elsõ összejövetelük nem volt problémamentes, mert a résztvevõk sokféle igényeket fogalmaztak meg: pl. legyen saját helyisége a klubnak, ahol bármikor lehet kártyázni, társasjátékozni, ugyanakkor szívesen részt vesznek a HSMK és a város más rendezvényein is. Az elsõ beszélgetéseknél kiderült, hogy nagyon sokrétû a tagság érdeklõdési köre, ezért a programokat is így kellett a vezetõségnek összeállítani. A kezdeti idõszakban heti két alkalommal voltak összejövetelek. A klub egyre népszerûbb lett a városban élõ nyugdíjasok körében a 80-as évek végére. Már olyan cégektõl is voltak jelentkezõk, ahol mûködött nyugdíjas klub, így pl. a kórházból, vasútról, izzóból. Volt olyan év, amikor 120 fõ iratkozott be a klubba, de ezzel a létszámmal már nagyon nehéz volt a közösséget összefogni, és közös nevezõre hozni a programokat. Rövid idõre felmerült az a gondolat is, hogy kellene még egy klubot alakítani a HSMK-ban.
A megalakulását követõen a társaság 1986-ban megyei nyugdíjas találkozót is szervezett, és az országos nyugdíjas klubtalálkozókon is képviseltette magát.
1987-tõl a klub vezetését egyedül Poszaveczné Arany Ida vette át, majd nyugdíjba vonulása után megbízási díjasként szervezte a klub életét, egészen 2008 tavaszáig. Természetesen a mindenkori vezetõségi tagokkal közösen, velük együttmûködve.
Az évek során kapcsolatot alakítottak ki a város minden nyugdíjas klubjával, és néhány városkörnyéki nyugdíjas klubbal is, pl. a bánokszentgyörgyi, bázakerettyei, lovászi, valamint a dunaföldvári és zalaegerszegi klubbal. Nagykanizsa testvérvárosai közül a gleisdorfi nyugdíjas klubbal volt kapcsolat, s ennek köszönhetõen a Belvárosi Klub tagsága is volt náluk vendégségben. A partnerklubok fogadásánál azonban gondot jelentett, hogy a kanizsaiak szerényebb körülményeket tudtak biztosítani a vendégeik számára.
Évente szerveztek országjáró kirándulásokat, így szinte hazánk minden nevezetes pontjára eljutottak. Rendszeresek a Csónakázó-tói túrák, de a klubtársak hegyi birtokain is vendégeskednek. Számtalan visszatérõ program, egészségügyi elõadás, élménybeszámoló, szórakoztató mûsor, játékos szellemi vetélkedõ színesíti az együtt töltött idejüket. Oklevelek és díjak bizonyítják sikeres szereplésüket. Jelenleg 75 taggal mûködik a csoport. A klub vezetõi munkáit Kovácsné Jakatics Margit és vezetõsége szervezi. A klubnapok továbbra is szerda délutánonként zajlanak.
Mészáros Imre, a Belvárosi Nyugdíjas Klub vezetõségi tagjának köszöntõ szavai után színes gálamûsor következett, végül vacsora és beszélgetés zárta az ünnepséget.
B.E.











2009-04-27 10:02:09


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül