Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949449    








Honlapkeszites

Hagyományok találkozópontja
II. András 1245-ben említette elsõként levelében Kanizsa városának nevét, s akkori tette a településünk történelmében sorsfordító volt, kezdte ünnepi köszöntõjét Marton István polgármester a HSMK színháztermében megtartott díszközgyûlésen.

– Ez a cselekedet alkalmat ad nekünk arra, hogy évrõl évre megemlékezzünk a múlt történéseirõl, és hagyományosan ezen a napon köszönjük meg mindazok munkáját, akik tehetségükkel, szorgalmukkal, kitartó munkájukkal évtizedeket dolgoztak azért, hogy Nagykanizsa városa fejlõdhessen. A város napja rólunk szól – folytatta a polgármester. – Minden évben felidézzük az elmúlt idõket, elmerengünk a letûnt korok cselekedetein, és közben megtudunk valami újat magunkról, a ránk hagyományozott értékekrõl. Mert a kulturális hagyomány és érték az, amelyet történelmünk során létrehozunk, és ez ad igazolást fennmaradásunkhoz is, amit tovább kell adnunk az utánunk következõ nemzedéknek. Annak a nemzedéknek, amelynek nevelésében felbecsülhetetlen a szerepünk, hiszen nekünk kell követendõ mintát felmutatnunk: a múlt értékeit megbecsülni, etikai törvényei szerint élni, és a régi korok tanulságait érvényesíteni. E folyamatból senki sem vonhatja ki magát, aki a közéletben bármilyen szerepet is vállal. A mai nap akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést készítünk arról, hogy milyen módon fogunk a ránk hagyott örökséggel felelõsen bánni.

Marton István polgármester köszöntõjét követõen a testvérvárosok tánccsoportjai adtak mûsort a díszközgyûlés meghívott vendégeinek, a Bihácsról, Csáktornyából, Kazanlakból, Kovásznáról, Magyarkanizsáról érkezett külföldi delegációk képviselõinek.
Ezután a kitüntetési ceremónia következett. A közgyûlés „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntetést adományozta Tüskés Tibornak, a felnevelõ városához mindig hû írónak, szerkesztõnek és irodalomtörténésznek gazdag életmûvéért. Prof. Dr. Kovács Lászlónak, a Landler Jenõ Gimnázium egykori igazgatóhelyettesének, nyugalmazott fõiskolai tanszékvezetõnek példaértékû fizikatanári életmûvéért, és Nagykanizsáért végzett kiemelkedõ munkájáért „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” emlékplakettet adományozta. Petike Antalnak, Nagykanizsa Város Tanácsa V.B. egykori elnökhelyettesének, nyugalmazott általános iskolai igazgatónak Nagykanizsáért végzett sok évtizedes tanári és közéleti tevékenységéért „Nagykanizsa Megyei Jogú Városért” kitüntetõ címet ítélték oda. Suhai Zsolt tagozatvezetõ tanárnak Nagykanizsa Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat érettségit adó felnõttképzésében és a „Hétvégi kollégium” – tehetséggondozás és felzárkóztatás programban nyújtott több éves önzetlen segítségéért és munkájáért „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért” kitüntetõ címet adta át Marton István polgármester. Kovács Éva köztisztviselõ, a köz szolgálatában folytatott magas színvonalú, lelkiismeretes szakmai munkájáért „Paizs Ferenc-Díjat” kapott. Tislér Zoltán rendõr törzszászlós a közbiztonság, a mûvészeti és környezetkultúra területén végzett kiemelkedõ munkájáért „Nagykanizsa Biztonságáért” kitüntetõ cím elismerésben részesült. Tarnóczky Attilának lelkiismeretes tanári és közéleti tevékenysége elismeréseként a „Nagykanizsa Oktatásáért” kitüntetõ címet adományozta a testület. A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti iskola a nagykanizsai mûvészeti nevelés terén nyújtott sok évtizedes kiemelkedõ munkájáért „Nagykanizsa Oktatásáért” kitüntetõ címet kapott. Pulainé Cserti Ilona népi iparmûvész Nagykanizsa város és a régió népmûvészeti hagyományainak gyûjtésében és továbbadásában betöltött kiemelkedõ szerepéért „Nagykanizsa Kultúrájáért” kitüntetõ címben részesült. Szentgyörgyi Levente nyugalmazott stúdióvezetõ, a kanizsai amatõrfilmes kultúra szervezéséért és a helyi televíziós adások elindításáért szintén a „Nagykanizsa Kultúrájáért” kitüntetõ címet kapta meg. Balogh Antal nyugalmazott szakszervezeti elnök, sportújságíró a „Nagykanizsa Sportjáért” kitüntetõ címet vehette át. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nagykanizsai Csoportja hosszú ideje végzett kiemelkedõ önkéntes szociális tevékenységéért „Szekeres József Díj” kitüntetõ címben részesült. Ugyancsak Szekeres József Díjat vett át Dr. Muzsek István osztályvezetõ fõorvos, a nagykanizsai egészségügyben végzett kiemelkedõ szakmai munkájáért és vezetõi tevékenységéért. A környezet, állat és természetvédelem területén végzett több évtizedes kiemelkedõ munkájáért a „Nagykanizsa Környezetkultúrájáért” kitüntetõ címet vette át az „Élettér” Állat és Természetvédõ Egyesület.
A díszközgyûlés a Budapest Ragtime Band mûsorával zárult.
B.E.
(További képek a galériában)


2009-04-28 09:26:49


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül