Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893180    








Honlapkeszites

2,3 százalékkal emelkedett az építõipari termelés májusban

Májusban az építõipar termelése 2,3 százalékkal nõtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés az épületek építményfõcsoportban 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményekében 8,7 százalékkal nõtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az épületek építésének visszaesése elsõsorban az egy évvel korábbi magas bázis, illetve a nagy értékû új beruházások hiányának következménye. Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közmûfejlesztésekkel függött össze a KSH szerint.
Az elõzõ hónaphoz képest májusban az építõipar termelése 3,1 százalékkal csökkent az áprilisi 1,3 százalékos esés utána a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek tanúsága szerint.
Az év elsõ öt hónapjában az építõipari termelés 7,7 százalékkal bõvült az elõzõ év azonos idõszakához képest.
Az egy évvel korábbival összevetve májusban az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,3 százalékkal alacsonyabb volt.
A megkötött új szerzõdések volumene 2,7 százalékkal kisebb volt májusban az elõzõ év azonos hónapjához képest, az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 4,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdéseké 6,3 százalékkal csökkent.
Az új szerzõdések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építõipari vállalkozások május végi szerzõdésállományának volumene 41,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 18,3, az egyéb építményeké 46,1 százalékkal volt kisebb - közölte a KSH.

 

MTI - Kanizsa



2015-07-16 06:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül