Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892363    








Honlapkeszites

Célirányosan ellenõrzi a tej kereskedelmét a NAV

A tisztességes tejipari szereplõk piaci pozíciójának védelmére, valamint a költségvetési bevételek biztosítására a Magyarországon polcokra kerülõ import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenõrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - közölte a szervezet az MTI-vel.


A közlemény szerint az áru útjának nyomon követését és a kereskedéssel egyidejû ellenõrzéseket biztosító elektronikus közútiáruforgalom-ellenõrzõ rendszerrel (ekáer) már emcsak a fantomcégekhez, hanem a mûködõ, ám adóelkerülõ gazdálkodókhoz is eljut a NAV.
A különösen nagy kockázatú tejkereskedelemnek az ekáer ellenõrzéseken keresztül is kiemelt figyelmet szentel az adóhivatal - tették hozzá.
Az elmúlt egy évben a NAV ellenõrzési tapasztalatai mellett számtalan közérdekû bejelentés érkezett az import tejtermékek kiugróan alacsony fogyasztói ára miatt.
Az ezek nyomán indított vizsgálatok kiderítették, hogy az adócsalások elkövetõi több százmillió forint kárt okoztak az államnak - írta a NAV.
Az elmúlt három évben a tejágazatban lefolytatott csaknem kétszáz adóellenõrzés megközelítõleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel.
Az ekáer bevezetésének és a fokozott ellenõrzések hatására egyes kiskereskedelmi áruházláncok elsõsorban magyar tej forgalmazására szorítkoznak, illetve import esetén közvetlenül a gyártótól szerzik be az árut kikerülve ezzel a láncolatos áfacsalásban való érintettség kockázatát - áll a közleményben.

 

MTI - Kanizsa



2015-07-19 05:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül