Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893286    








Honlapkeszites

A helyi termékek állnak az idei OMÉK középpontjában

Az idei év a helyi termék éve az Országos Mezõgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is, ami sok újdonságot jelent, egyebek mellett elsõ alaklommal nagykövete is lesz a szeptember 23. és 27. közötti rendezvénynek, Horváth Tihamér zalai gazdálkodó személyében.


Zsigó Róbert, a Földmûvelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelõs államtitkára az MTI-nek elmondta: a rendezvény évrõl évre fejlõdött, mára újra elfoglalhatta vezetõ helyét a szakkiállítások sorában. A legutóbbin, 2013-ban mintegy 750 kiállító mutatkozott be 45 ezer négyzetméternyi területen. Idén 800-900 kiállítóra és mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.
Szavai szerint az OMÉK átfogó képet nyújt az agráriumról: a különbözõ kiállítók segítségével termõföldtõl az asztalig bemutatja a termékek életútját, hiszen a mezõgazdasági gépektõl, a haszonállatokon, terményeken és alapanyagokon át a késztermékekig mindent megtalálhatnak az érdeklõdõk.
Tájékoztatott arról, hogy a helyi termék éve program révén megjelenõ újdonságok egyike, hogy a 9 turisztikai régió bemutatásával igyekeznek közelebb hozni a vidéket a városi emberekhez, középpontba állítva a helyi termékeket.
Az OMÉK-ra az ország minden részébõl, és a határon túlról is érkeznek kiállítók, hogy elhozzák a tájegységükre jellemzõ ízeket, hagyományokat, termékeket. Idén - a mezõgazdasági és az élelmiszeripari nagy cégek, feldolgozók mellett - minden eddiginél nagyobb számban várnak helyi termelõket, családi gazdálkodókat, az agrárium kis-és középvállalkozóit - jelezte.
Kitért arra, hogy felmérések szerint a magyar vásárlók számára fontos, hogy megbízható termelõtõl ellenõrzött, minõségi, hazai terméket vásárolhassanak. A tárca számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelõi tevékenység végzését és a helyi termelõi piacok létrehozását, ennek köszönhetõen a termelõi piacok száma mára meghaladja a 210-et.
 

Horváth Tihamér az MTI-nek azt emelte ki: a vásár egyik fõ feladata a helyi termékek népszerûsítése. A helyi termékek fontos szerepet töltenek be az ország élelmiszerellátásában, és hozzájárulnak a turizmus sikeréhez is - mondta. A helyben termelt élelmiszerekkel bizalom alakul ki a fogyasztó és a termelõ között, ami jót tesz az üzletmenetnek - tette hozzá.
 

Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a 77. OMÉK szeptember 23. és 27. között a hagyományokhoz híven a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban lesz, eddig már több mint 400 kiállító jelezte a részvételét.
A kiállításon minden eddiginél több, 35 szakmai konferenciát tartanak az öt nap alatt, a hagyományoknak megfelelõen lesz mezõgazdasági gépkiállítás, élõ állat bemutató, számos színes program mellett az OMÉK Kerten pedig a magyar dísznövény ágazat mutatkozik be. A belépõket a két évvel ezelõtti árakon értékesítik, az iskolás csoportok ingyen látogathatják az OMÉK-ot - ismertette.

 

MTI - Kanizsa



2015-07-19 06:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül