Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891585    








Honlapkeszites

Tovább csökkent az álláskeresõk száma Zala megyében

Zala megyében tovább mérséklõdött az álláskeresõk száma, június végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal, az elõzõ hónaphoz képest pedig 7 százalékkal voltak kevesebben - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal az MTI-vel.


Több mint tíz év után az idén májusban 10 ezer alá csökkent az álláskeresõk száma Zalában. Júniusban 9235 ember szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 700-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban - tájékoztatott a foglalkoztatási fõosztály.
Az álláskeresõk 11 százaléka pályakezdõ. A kirendeltségek nyilvántartásában 1130 fiatal szerepel regisztrált álláskeresõként, 110-zel kevesebb, mint tavaly júniusban.
A hivatal tájékoztatása szerint a korábbi években átlagosan 5-6 százalékkal csökkent a nyár elsõ hónapjában az álláskeresõk száma. Az idei magasabb (7 százalékos) mérséklõdést a szezonális foglalkoztatás további erõsödése mellett elõsegítette a feldolgozóipari munkáltatóknál jelentkezõ viszonylag magas kereslet, valamint a közfoglalkoztatásban résztvevõk számának bõvülése.
Zala megyében a gazdaságilag aktív népesség 7,1 százaléka volt nyilvántartott álláskeresõ június végén, míg a tavalyi év azonos idõszakában 9,2 százalék, az idén májusban pedig 7,7 százalék volt az álláskeresõk aránya. A mutató értéke Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg térségében tartósan alacsonyabb a megyei átlagnál, mindössze a nagykanizsai és a letenyei járásban haladja meg a 9 százalékot.
Az elmúlt hónapban 2 ezer álláskeresõ került ki a nyilvántartásból. A hónap során közülük 1250-en álltak munkába, 660 ember az elsõdleges munkaerõpiacon tudott elhelyezkedni. Az év elsõ felében összesen 10 530 álláskeresõ helyezkedett el, 6340 ember támogatott foglalkoztatás keretében talált munkát.
Júniusban a munkáltatók 1,8 ezer új álláshelyet jelentettek be, ebbõl 1,3 ezret az elsõdleges munkaerõpiacon. Az év elsõ felében összesen 6 ezer nem támogatott álláshely volt Zala megyében.

 

MTI - Kanizsa



2015-07-19 06:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül