Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894207    








Honlapkeszites

Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerõ-piaci programokról

Az Ifjúsági Garancia Rendszer célja az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb idõt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerõpiaci helyzetük javításához. Az Ifjúság Garancia Rendszer a fiatalok foglalkoztatását elõsegítõ elsõdleges eszköz. A program keretében a célcsoport (15-25 év közötti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak) számára lehetõség nyílik támogatott foglalkoztatásba történõ elhelyezkedésre, szakmaszerzésre, vállalkozás indításának elõsegítésére.


Foglalkoztatási támogatások fõbb típusai:
Az Ifjúsági Garancia Program – elsõsorban a szakképzett – 25 év alatti fiatalok esetében a munkatapasztalat szerzésre, illetve a versenyszférában történõ elhelyezkedés segítségére fókuszál, különbözõ foglalkoztatási támogatások és az ahhoz kapcsolódó egyéb támogatási formák kínálta lehetõségek révén segíti elõ a munkaerõpiaci helyzet javulását.
Az elhelyezkedés elõsegítésével kapcsolatban a program elsõdlegesen az alábbi támogatási lehetõségeket kínálja a munkaadók és foglalkoztatandó fiatalok számára:
A foglalkoztatás bõvítését szolgáló bértámogatás:
A munkaadó részére nyújtható támogatási forma, a célcsoportba tartozó ügyfél munkaviszony keretében való foglalkoztatása esetén. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelõ bér és a szociális hozzájárulási adó 70%-a. A támogatás folyósítási idõtartalma 4 hónap, további 2 hónap támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel.
Bérköltség támogatás munkatapasztalat szerzésének céljából:
Munkatapasztalat szerzés céljából szintén a munkaadó részére nyújtható támogatási forma, a célcsoportba tartozó ügyfél munkaviszony keretében való foglalkoztatása esetén. Célja egyrészt oldani a fiatal, tapasztalatlan munkavállalókkal kapcsolatos elõítéleteket, másrészt cél, hogy a résztvevõ fiatalok önmaguk is meggyõzõdjenek arról, hogy alkalmasak a képzettségük, a képességeik alapján valós munkafeltételek között zajló munkavégzésre. A támogatás legfeljebb 90 napig adható, a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100%-ának mértékében.
Bérköltség támogatás az alacsony iskolai végzettségûek támogatására:
Kizárólag az alacsony iskolázottságú fiatalok munkaviszonyban történõ foglalkoztatása esetén adható a munkaadó részére az alábbi konstrukcióban: 6 hónapig a munkabér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100%-a, illetve 3 hónapig támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség.
Bérköltség támogatás a nem alacsony iskolai végzettségûek támogatására:
A nem alacsony iskolai végzettségû fiatalok foglalkoztatása esetében nyújtható támogatási forma. A támogatás idõtartama maximum 6 hónap a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó összegének legfeljebb 100% -ig, valamint 3 hónap támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség.
Vállalkozóvá válás támogatása:
Azon 25 év alatti fiatal részére nyújtható, aki vállalkozás indításával (egyéni vállalkozó, õstermelõ, gazdasági társaság tagjaként személyes közremûködés vállalása) szeretné megvalósítani az önfoglalkoztatását.
A támogatás legfeljebb 6 hónapig, havonta a kötelezõ legkisebb munkabér (2015. évben: bruttó 105.000 Ft) összegéig adható.

Képzés támogatása:
Az Ifjúsági Garancia Program keretében a – elsõsorban a szakképzetlen – 25 év alatti fiatalok részére a gazdasági igényekhez igazodó szakképesítés megszerzésére kínálunk lehetõséget. A képzési költség és a vizsgadíj 100%-ban támogatott, sem a munkaadónak, sem a fiatalnak nem jár anyagi vonzattal. A képzés ideje alatt a programrésztvevõ keresetpótló juttatásban részesül, valamint a vidéki ügyfelek esetében a képzés ideje alatti útiköltség is teljes mértékben megtérítésre kerül.
A képzési lehetõségekrõl és az ahhoz kapcsolódó bemeneti követelményekrõl az adott járási hivatal foglalkoztatási osztályán kaphat az ügyfél tájékoztatást.
 

2015. évi tervezett õszi képzések:
Képzés megnevezése                                               Helyszíne

1. Gépi forgácsoló                                                      Nagykanizsa
2. Szakács                                                                    Keszthely
3. Társadalombiztosítási ügyintézõ                         Zalaegerszeg
4. Fogyóelektródás védõgázas ívhegesztõ            Zalaegerszeg
5. "C" Tehergépkocsi-vezetõ + alapképzési GKI   Zalaegerszeg
6. Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó    Nagykanizsa
7. Pincér*                                                                       Keszthely
(*Fontos információ: A Pincér képzés (7. sorszám) akkor indul el, amennyiben a Gépi for-gácsoló (1. sorszám) képzés nem indul el!)

Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történõ bevonás folyamata

Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történõ bevonás elsõ lépése a 25 év alatti célcsoport csoportos tájékoztatón való részvétele, ahol a program potenciális résztvevõi bõvebb tájékoztatást kapnak az Ifjúsági Garancia Rendszer támogatási és képzési lehetõségeirõl. ( A csoportos tájékoztatókra általában pénteki napokon kerül sor, de a bevonással foglalkozó kollégáknál – elérhetõségûk lent megtalálható - lehet érdeklõdni a pontos idõpontokat illetõen.)
A csoportos tájékoztatón egyéni idõpontegyeztetés történik. A programba azok az ügyfelek vonhatók be, akik regisztráltak a járási hivatalok Foglalkoztatási Osztályain. A regisztrációhoz szükségesek a személyi okmányok, valamint a legmagasabb végzettséget igazoló bizonyítványok, esetleg a korábbi munkaviszonyt igazoló dokumentumok.
Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe történõ bevonás második lépése az elsõ interjú. Ez egy olyan beszélgetés, ahol sor kerül az ügyfél személyes adatainak felvételére, iskolai végzettségének, munkatapasztalatainak pontosítására, valamint a jövõbeni tanulási/elhelyezkedési elképzeléseinek átgondolására.
A harmadik lépés a fiatallal történõ megállapodás megkötése. A megállapodás tartalmazza, hogy a Foglalkoztatási Osztály milyen ajánlatot tesz a résztvevõ számára, annak elhelyezkedését segítendõen. Az ajánlatok között szerepelhet bértámogatás, bérköltség támogatás, önálló elhelyezkedés, közvetített elhelyezkedés, önfoglalkoztatás, stb. A fentieken túl tartalmazza a résztvevõ fiatal vállalását (együttmûködés, felajánlott munkahely elfogadása stb.).
A részvételi lehetõségekrõl és a támogatásokról bõvebb információ a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain kérhetõ.

Kollégák elérhetõségei:
Bevonással kapcsolatban:
Zalaegerszeg: Károlyi Katalin – karolyik@lab.hu, telefon:92/509-855; Harcz Viktória – harcz@lab.hu, telefon:92/549-480/2163m
Nagykanizsa: Kamenár Ágnes – kamenar@lab.hu telefon: 93/310-327/130m; Tímár Orsolya - timaro@lab.hu, 93/310-327/130m;
Keszthely: Gelencsér Júlia – kiralyj@lab.hu, telefon: 83/510-323
Letenye: Sávolyné Ginter Mária – savolyne@lab.hu, telefon: 93/343-206 vagy 93/543-024
Lenti: Fehér Nikolett – horvathniki@lab.hu, telefon: 92/551-035
Foglalkoztatási támogatásokkal kapcsolatban:
Zalaegerszeg: Szalai Erika – szalaie@lab.hu, telefon: 92/509-865; Takács-Horváth Viktória -hviktoria@lab.hu, telefon: 92/509-869
Nagykanizsa: Keserû Melinda - keserum@lab.hu, telefon: 93/310-327/118m; Hompó Anita – hompoa@lab.hu, telefon: 93/310-327/132m
Keszthely: Bolla Anikó – bollaa@lab.hu, telefon: 83/312-888
Letenye: Sávolyné Ginter Mária – savolyne@lab.hu, telefon:93/343-206 vagy 93/543-024
Lenti: Fehér Nikolett – horvathniki@lab.hu, telefon: 92/551-035

A GINOP 5.2.1-14 projekt kapcsán a munkáltatók részére 2015. május hónaptól nyílt meg a lehetõség foglalkoztatási támogatások igénybe vételére. Május hónaptól július elejéig összesen 111 fiatal (25 év alatti) elhelyezése érdekében nyújtottunk különbözõ bér jellegû támoga-tásokat, melybõl 1 bértámogatás és 110 bérköltség támogatás finanszírozása valósul meg. A megítélt támogatásokat összesen 85 foglalkoztató vette igénybe, melybõl 56 mikrovállalkozásnak, 16 kis- és középvállalkozásban minõsül. Július hónapig a munkáltatók által elnyert támogatások összértéke közel 80 millió forint.


A támogatásokat igénybevevõ foglalkoztatók egyike, a Pannon Truckservice Kft. ügyvezetõjét, Horváth Károly az alábbiak szerint nyilatkozott tapasztalataikról:

– Honnan értesültek a GINOP 5.2.1-14 projekt kapcsán a munkáltatóknak nyújtott támogatásokról?
Nálunk az a gyakorlat, hogy amennyiben üres álláslehetõségünk van, elkezdjük böngészni a pályázatokat a támogatott foglalkoztatási lehetõségeket illetõen. Ebben az esetben cé-günk gazdasági ügyintézõje felvette a kapcsolatot a helyi munkaügyi szervezettel, ahol tájékoztatták a foglalkoztatási támogatásokról. Korábban több alkalommal is kapcsolatban álltunk a helyi munkaügyi szervezettel. Egy másik program keretében két fõt alkalmaztunk támogatással, akik közül az egyik munkavállalót a támogatási idõ lejártát követõen is alkalmazni tudtunk, a másik munkavállaló továbbfoglalkoztatása az Õ kérésére nem történt meg, mivel egy másik városban helyezkedett el. Egyéb üres álláshelyek betöltése kapcsán is kértük már a munkaügyi szervezet segítségét.
– Hány fõt foglalkoztatnak ezzel a támogatással?
Egy autószerelõt és egy autóvillamossági szerelõt.
– Hogyan történt a foglalkoztatni kívánt fiatalok kiválasztása?
Az autószerelõ fiatalember nálunk volt gyakorlaton, meg voltunk elégedve a hozzáállásával ezért döntöttünk mellette. Az autóvillamossági szerelõt ismerõs ajánlása alapján hallgattuk meg, mivel szimpatikusnak találtuk, így alkalmaztuk.
– Mennyire elégedettek a fiatalok munkájával?
Hozzáállás tekintetében maximálisan elégedett vagyok velük. Természetesen még tapasztalt kollégák mellé vannak beosztva. Nagyon fontos számunkra a biztonság, mivel náluk még hiányzik a tapasztalat, a rutin, ezért lényeges a folyamatos segítõszándékú kontroll.
– Lát-e esélyt arra, hogy a támogatást követõen is alkalmazza õket?
Véleményem szerint a támogatott foglalkoztatás ideje (9 hónap) elég lesz arra, hogy a fiatalok „saját lábra álljanak”, képesek legyenek önállóan dolgozni, kitermelni a fizetésüket. Tehát amennyiben a hozzáállásuk nem változik, akkor mindenképpen látok lehetõséget a továbbfoglalkoztatásukra.

Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Fõosztály - Kanizsa



2015-07-22 07:53:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül