Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893087    








Honlapkeszites

A hétvégére várhatóan befejezõdik a búza aratása az országban

A hétvégére várhatóan befejezõdik a búza aratása az országban, mivel az aratás idején kedvezõ volt az idõjárás - mondta a Gabonatermesztõk Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek.


Vancsura József közölte: a búzát az országban már 85-95 százalékban learatták. Az elõzetes becslés alapján 4,5-4,7 millió tonna körüli lehet a termés, de a szakember szerint az sem kizárt, hogy a magtárakba kerülõ búza összmennyisége megközelíti a tavalyi szintet, az 5 millió tonnát.
A búza minõsége jó, jobb, mint a múlt évi, így a búza mintegy 70 százaléka étkezési minõségû, ami igen jó arány - tette hozzá a GOSZ elnöke.
Jelezte: a búza tonnánkénti átlagára 42-45 ezer forint, amit a termelõk kevésnek tartanak. Az árak ugyanakkor már mozdultak némileg felfelé, így a jó minõségû búzáért már néhány kereskedõ 50 ezer forinthoz közeli árat is ajánl.
Vancsura József beszélt arról is, hogy az országban évente felhasználásra kerülõ - mintegy 1,2 millió tonna - kenyérgabona-mennyiség az idén is a malmok rendelkezésére áll, a búzából kivitelre is jut.

 

MTI - Kanizsa



2015-07-24 06:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül