Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891805    








Honlapkeszites

Májusban 4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 májusában a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest, ez 0,2 százalékponttal magasabb az elsõ becslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslés alapján.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene májusban az elõzõ év azonos idõszakához képest.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 746 milliárd forint volt májusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltõ állomások hálózatában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 0,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3,3 százalékkal nõtt májusban.
A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a használtcikkek eladásai 15 százalékkal nõttek ez egy évvel korábbihoz képest. A textil, ruházati és lábbeli, illetve a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkekbõl 13 százalékkal értékesítettek többet, de 6,5 százalékkal bõvültek az eladások az iparcikk jellegû vegyes üzletekben is, valamint 4 százalékkal a bútor-, mûszakicikk-üzletekben. A gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 3,8 százalékkal nõtt az értékesítés volumene májusban az egy évvel korábbihoz képest.
Az árucikkek széles körére kiterjedõ csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene 42 százalékkal emelkedett az ötödik hónapban, ezzel folytatódott az évek óta tartó bõvülés.
Az üzemanyagtöltõ állomások forgalma 5,6 százalékkal nõtt májusban.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármû- és jármûalkatrész-üzletek eladásai 8,9 százalékkal csökkentek.
A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015. január-májusban - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,1 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 8,7 százalékkal nõtt az értékesítés volumene.

MTI - Kanizsa



2015-07-25 05:36:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül