Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891543    








Honlapkeszites

Döntött a csúcstárca - Megvannak a nyertesek

Mintegy 18 milliárd forint értékben támogatja a Miniszterelnökség környezetbarát és energiahatékony kertészeti gépek beszerzését. Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán 1800 kérelmet támogatottak, a nyertesek várhatóan már a héten értesítést kapnak.


Kis értékû kertészeti gépekre több mint 1700-an nyújtották be igényüket, nagy értékû gépekre pedig közel 300-an pályáztak. Kis értékû gépeknél 35 millió, nagy értékûek beszerzésénél 140 millió forint volt a maximálisan elszámolható összeg. A kis értékû gépek beszerzésére most induló és korábban alakult vállalkozások is, míg nagy értékûekre csak mûködõ vállalkozások pályázhattak.

A támogatás mértéke 35-45 százalék között változik. A beérkezett igény mind a kis értékû, mind pedig a nagy értékû gépek esetében közel 10-10 milliárd forint volt. A Miniszterelnökségen mûködõ Irányító Hatóság több mint 1800 kérelmet támogat, amelyek összértéke – a kiíráskor tervezett 10 milliárd forinttal szemben – meghaladja 18 milliárd forintot.

A Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) meg is kezdte a támogatási döntések postázását, hogy a gazdálkodóknak fejlesztéseik befejezésére elegendõ idõ álljon rendelkezésre. A Miniszterelnökség múlt heti rendeletmódosításának köszönhetõen a megvalósítási határidõ és a kifizetési kérelem benyújtási határideje is meghosszabbodott. Az idõpontok egységesen 2015. október 15-re változtak.

A tárca közleménye szerint a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidékfejlesztés területén a kis- és közepes – fõként családi – gazdaságok támogatására, hiszen ezek a vállalkozások jelentõs munkahelyteremtõ és munkahelymegtartó képességgel rendelkeznek. Az idén lezáruló, 2007-2013-as európai uniós vidékfejlesztési ciklus kifizetéseinek már több mint 90 százaléka 2015. június 30-ig teljesült, a fennmaradó rész kifizetése pedig év végéig megtörténik. Többek között e célhoz járul hozzá a kertészeti gépek beszerzésére kiírt pályázat is – fogalmaz a minisztérium közleménye.
 

agrarszektor.hu - Kanizsa



2015-07-29 08:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül