Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891518    








Honlapkeszites

Kedvezõ feltételek a kistermelõk támogatásában

A kistermelõi rendszerhez való csatlakozási szándék még augusztus 15-éig módosítható.


Új támogatási összegekkel frissült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján található KAP kalkulátor, amely segítséget nyújt a kistermelõi támogatási rendszerhez történõ csatlakozásról való döntésben. A NAK különösen azok figyelmét hívja fel a várható támogatásainak újbóli kiszámítására, akik 5 hektár körüli, vagy ennél kisebb területen gazdálkodnak. Nekik érdemes lehet a kistermelõi rendszerhez csatlakozniuk. Akik viszont ennél nagyobb területtel, így 1250 eurót meghaladó támogatással bírnak, de jelezték csatlakozási szándékukat az egyszerûsített kistermelõi rendszerhez, veszíthetnek támogatásukból.
Az egységes kérelemben megadott adatok alapján pontosított várható közvetlen támogatási összegek a NAK 2015-ös támogatási kalkulátorában is elérhetõek. Ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenõrzések lefolytatását követõen lesz lehetõség, amikor kiderül, hogy az igénylõk közül kik a valódi jogosultak. A mostani összegek azonban már pontosabban jelzik a várható támogatást, mint a kérelmezést megelõzõ, modellezésen alapuló kalkulációk. A korábbi várakozások 80 ezer kistermelõ csatlakozását vetítették elõre, azonban a kérelmezett adatokat vizsgálva mindezidáig meglepõen kevesen használták ki a kistermelõi rendszer jelentette egyszerûsítéseket: a 178 ezer kérelmezõbõl eddig alig több mint 49 ezren jelezték belépési szándékukat.
A Kamara éppen ezért kiemelten felhívja annak a mintegy 6 ezer kistermelõnek a figyelmét, akinek a beadott igénylési adatok alapján anyagi, vagy adminisztratív ellenõrzési elõnyt jelentene a csatlakozás (támogatását felkerekítik 500 euróra), azonban belépési szándékát még nem jelezte a kistermelõi rendszerbe, hogy számolja újra a KAP kalkulátor alapján várható támogatási összegét. Továbbá érdemes kiemelni, hogy 772 olyan gazdálkodó is jelezte csatlakozási igényét, akik számára a kistermelõi rendszerbe történõ belépés egyértelmûen a támogatási összeg csökkenésével járna (támogatásának 1250 eurót meghaladó részét elveszíti). Õket falugazdászaink személyesen felkeresik, hogy szakértelmükkel segítsenek kiválasztani a számukra legkedvezõbb támogatási formát. A rendszerhez történõ csatlakozási határidõ 2015. augusztus 15. Az idei évre vonatkozóan eddig az idõpontig jelezhetik a gazdálkodók kilépési szándékukat is.
A kistermelõi rendszerrel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy annak, akinek az egész gazdaságra jutó közvetlen támogatása 500 euró alatt lenne (csupán 1-2 hektárral rendelkezõk), nem csak adminisztratív, de anyagi szempontból is megéri csatlakozni a rendszerhez, mert támogatását felkerekítik 500 euróra. Viszont annak, akinek az egész gazdaságra jutó közvetlen támogatása meghaladja az 1250 eurót, számolnia kell azzal, hogy amennyiben a kistermelõi rendszerbe belép, elveszíti az ezt meghaladó összeget, mert támogatását 1250 euróra lekerekítik.
Éppen ezért kérik, augusztus 15-éig számolják újra, hogy milyen támogatásra számíthatnak, és a friss eredmények alapján döntsenek a kistermelõi rendszerhez csatlakozásról. Az ehhez szükséges alkalmazás a frissített számokkal továbbra is elérhetõ a NAK honlapján.

agroinform.com - Kanizsa



2015-08-07 06:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül