Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892545    








Honlapkeszites

A nagy meleg hatása már minden növényfajt és fajtát érint

A nagy meleg hatása gyakorlatilag most már minden növényfajt és fajtát érint - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.


 Ledó Ferenc emlékeztetett: az országban a napokban volt ugyan csapadék, de nagyon szeszélyes területi eloszlásban, így egyes helyeken továbbra is nagy a szárazság. A mostani elõrejelzések pedig nem mutatnak lényeges változást az idõjárásban augusztus 20-ig, marad a 35-36 Celsius fokos hõség.
Így öntözni, ahol lehet, mindenképpen szükséges, de a szabadföldi növényeknél sok helyen - például az almásokban - már megjelentek a napégette tünetek. A nagy melegben az öntözés ellenére is kisebb lesz a termés, mivel nem tud megfelelõ módon kifejlõdni a növény.
A hõség a kártevõk elszaporodása szempontjából is várhatóan nagyobb gondot jelent majd mint máskor. Megjelennek a gyümölcsösökben a különbözõ atkák, molyok, például az almamoly az almásokban. De a bagolylepke rajzása is elkezdõdött, ami szintén jelentõs károkat vetíthet elõre a zöldséges ültetvényekben.
A FruitVeB elnöke szerint a legtöbb növényi kultúra esetében az idén nem lehet a múlt évi rekordtermésre számítani, de jó közepes termés prognosztizálható, mert a zöldségterület 70 százaléka már valamilyen formában öntözhetõ.
Zöldségbõl az elõzetes becslések szerint mintegy 1,5 millió tonnára lehet számítani, míg gyümölcsbõl egymillió tonna körüli termés várható. Nagyobb kiesés almából és kajsziból lehet - mondta a FruitVeB elnöke.

MTI - Kanizsa



2015-08-07 14:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül