Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892552    








Honlapkeszites

Piaci kényszer a zöldségek és gyümölcsök igényes áruvá alakítása, elõkészítése

Új piacok megszerzéséhez, de a meglévõk megtartásához is növelni kellene a fogyasztást elõkészítõ és segítõ folyamatok (post harvest) alkalmazását a hazai zöldségeknél és gyümölcsöknél, ezekkel ugyanis a boltba kerülõ termények a vevõigényeket magas színvonalon kielégítõ áruvá válnak - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.


A FruitVeb adatai szerint a magyarországi kereskedelmi forgalomba kerülõ zöldségnek és gyümölcsnek átlagosan 30-35 százaléka kerül valamilyen formában elõkészítve a fogyasztóhoz, az arány növényfajonként és fajtánként eltérõ.
Ledó Ferenc hangsúlyozta, az elõkészítés növeli a termék értékét, ha a zöldséget, gyümölcsöt a termelõk a betakarítást követõen olyan módon készítik elõ a fogyasztók számára, amelyre a legnagyobb igény van. Az elõkészített áru jobban eladható, mint a post harvest folyamaton át nem esett lédig - ömlesztett - termék - tette hozzá.
Elismerte ugyanakkor, hogy a magyar vásárló szereti fizikailag is megfogni az árut, a frissességét ellenõrizve válogatnak, így a piacra például célszerûbb lédig terméket szállítani, és vannak olyan termékek is, például a tölteni való paprika, amelyeknél a vevõ nem fizetné meg a többletköltséget.
A post harvest eszközök ma már nemcsak a külcsín javítását szolgálják, hanem az eltarthatóságot és az élelmiszerbiztonságot is növelik - hangsúlyozta, és megjegyezte, hogy a nyomon követhetõség szempontjából is fontos az elõkészítési folyamat.
A fejlett és jelentõs vásárlóerõvel rendelkezõ piacokon gyakran már az egyedi csomagolás kerül elõtérbe, amely nemcsak védi és kívánatosabbá teszi az árut, hanem sok információt is tartalmaz róla. Magyarországon is vannak már olyan magyar termékek, amelyek csomagolva, esetenként félkész termékként kerülnek az áruházláncokba - tette hozzá.
A FruitVeB elnöke jelezte: az elõkészítés technológiái jelentõsebb beruházásokat is igényelhetnek. A gépek alkalmazása - például paprika, paradicsom csomagolásánál - ma már szinte nélkülözhetetlen - mondta.
Füredi Gábor, post harvest területén két évtizede tevékenykedõ Hand Kft. ügyvezetõje az MTI-nek arról beszélt, hogy a post harvest elõrelátó és szakszerû alkalmazása segítséget jelenthet a termelõnek a piaci anomáliák elkerülésében is, akár a túlkínálat okozta veszteségek csökkentésében. Példaként említette, hogy a múlt évben Magyarországon rendkívül jó volt az almatermés, de az orosz embargó következtében fellépõ árubõség miatt lépéshátrányba kerültek a magyar termelõk a külföldi piacokon, miután az országban gyengén fejlett a post harvest. Még elegendõ ládát sem tudtak biztosítani a szállításhoz - idézte fel.
Megjegyezte: a kevésbé fejlett országokban megtermett zöldség és gyümölcs akár 40 százaléka is kárba megy a post harvest hiányában.
Az elsõ magyarországi post harvest konferenciát a tavasszal Debrecenben szervezte meg a Hand Kft., lebonyolításában részt vett a Debreceni Egyetem és a helyi Akadémiai Bizottság is.

MTI - Kanizsa



2015-08-10 06:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül