Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895386    








Honlapkeszites

A balatoni algagyepdarabok semmiféle egészségügyi veszélyt nem jelentenek

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegõ algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján - hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia közleménye.


"Az utóbbi évek látványos vízminõség-javulása a lebegõ mikroszkopikus algák mennyiségének csökkenésével járt. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtû algák leárnyékolták az üledék felszínét, de a vízminõség javulásának köszönhetõen szélcsendes idõben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére, így ott egy sajátos üledéklakó algaflóra tenyészik, amelyet elsõsorban nagy testû kovamoszatok és fonalas algák alkotnak" - olvasható az MTA honlapján.
    Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója rámutatott: ezeket az algákat a vizet vizsgáló szakemberek csak akkor látják, ha erõs szélben felkeveredik a tó üledéke.
    Magyarázatuk szerint az utóbbi napok, hetek szélcsendes idõjárása elõsegítette ennek az algagyepnek a kifejlõdését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelõdik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb - pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretû - algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, a szél hatására néhol összegyûlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak. A szél erõsödésével a jelenség meg fog szûnni - áll a közleményben.
Fotó: Somlyai Imre/MTA

http://mta.hu/mta_hirei/fenekestul-felforgatjak-az-algak-a-balatont-136681/

MTI - Kanizsa



2015-08-11 07:34:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül