Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892464    








Honlapkeszites

KSH: 10,2 százalékkal nõtt az építõipar teljesítménye

Az építõipar termelése 10,2 százalékkal nõtt júniusban az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az épületek építése 5,6, az egyéb építmények építése 14,9 százalékkal nõtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elõzõ hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek 0,5 százalékos növekedést mutat.


A júniusi növekedési adat idén eddig a legmagasabb, tavaly október óta elõször kétszámjegyû, és különösen erõs ugrás az elõzõ havi szerény, 1,6 százalékos emelkedés után.
Az elsõ fél évben az építõipari termelés 8,0 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit, az épületek építése 4,9, az egyéb építményeké 11,4 százalékkal nõtt.
Júniusban az épületek között az ipari épületek építése volt jelentõs. Az egyéb építmények építésének növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közmûfejlesztésekkel függött össze - közölte a KSH.
Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 24,7, az egyéb építményeké 15,7 százalékkal emelkedett. Az építõipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,3 százalékkal alacsonyabb volt.
Júniusban a megkötött új szerzõdések volumene 10,4 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerzõdések volumene 8,6, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdéseké 10,4 százalékkal csökkent.
Az új szerzõdések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építõipari vállalkozások 2015. június végi szerzõdésállományának volumene 48,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 22,0, az egyéb építményeké 54,0 százalékkal kisebb volt.
Az építõipari termelõi árak idén a második negyedévben 2,3 százalékkal emelkedtek az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az épületek építése ágazatban, valamint a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban egyaránt 2,8, az egyéb építmények építése ágazatban 1,3 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 3,2 százalék között szóródott. Az építõipar árai 0,6 százalékkal magasabbak voltak az elõzõ negyedévinél.
Az építõipar júliusi adatait szeptember 16-án teszi közzé a KSH.

MTI - Kanizsa



2015-08-17 06:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül