Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895431    








Honlapkeszites

A Gyere haza fiatal! program a vállalkozni hazatérõket is segíti

Nemcsak a cégeknél állást keresõket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amelyre eddig összesen már csaknem 2400-an regisztráltak, és amelynek keretében már 21 fiatal állt munkába Magyarországon - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezetõ igazgatója szerdán az MTI-nek.


Pákozdi Szabolcs elmondta: eddig 2380-an regisztráltak. Az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket.
Kifejtette, hogy 172 fiatal konkrét munkahelyre történõ kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. Hozzátette: a magyarországi munkaerõ-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és - például a felmondási idõket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve - a hazatérõknél is idõbe telik, mire költözni tudnak.
Hozzátette: 107 partnercéggel van együttmûködési megállapodásuk, de folyamatosan bõvül a résztvevõ cégek száma. A vállalatoknál 1080 állás érhetõ el a program keretében.
Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból - például a Facebook-kampányból - õk is profitálnak. Közölte: a cégek is adnak támogatást a hazatérõknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetésébõl kell biztosítani.
Hangsúlyozta: nemcsak álláslehetõséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülõ információkkal - például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyermekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése - is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttmûködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.
Pákozdi Szabolcs elmondta: sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítõ e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már kilencen csatlakoztak a program ezen moduljához. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Fõiskolával együttmûködésben valósítja meg - tette hozzá az ügyvezetõ igazgató.

MTI - Kanizsa

 



2015-08-27 06:30:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül