Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948358    








Honlapkeszites

Emlék a néhai nemzetõrparancsnoknak

Újabb szoborral gazdagodik hamarosan városunk. Az alkotás egyfajta tisztelgés Orbán Nándor, egykori kanizsai „példaember” munkássága elõtt, akinek köszönhetõ volt többek közt az is – hangsúlyozta Balogh László önkormányzati képviselõ – hogy ’56-ban „nem történt sok véres esemény” helyben.


- Orbán Nándor megjárta a hadak útját – fûzte tovább a legutóbbi soros ülésen az OKISB elnöke, aki egyúttal közelképet adott az egykori kanizsai elöljáró életének egy-egy mérföldkövérõl is. Elmondta, sok más mellett azt is, hogy nem „csak” vitéz volt a valamikori nemzetõrparancsnok, hanem a sportban is jeleskedett: öttusázóként részt vett a berlini olimpián.
A közgyûlésen elhangzott: a városban amúgy sincs sok szobor, és Orbán Nándor mellszobra amúgy sem monumentális alkotás lenne. A mûre – amelynek pontos helye egyelõre nem tisztázott- egyébként 4 millió forintot különítettek el. A szobrot Stamler Lajos mûvész, a Batthyány Lajos Gimnázium pedagógusa készíti majd el. Neki – szerzõi tiszteletdíj gyanánt – 1 millió 430 forintot szán a város.
Arról pedig, hol fogják felállítani a tervek szerint október 23-ig el is készülõ szobrot, egyelõre kérdéses. Felmerült az ’56-os Emlékkert egyik része helyszínként, ám mindez pusztán egy lehetséges alternatíva maradt. A szeptemberi soros ülést követõen konkretizálják a fix helyszínt.
Fotó: Kanizsa TV

Sz.Zs.

 



2015-08-28 10:24:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül